Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” din Lugoj a marcat, astăzi, 145 de ani de la naşterea marelui om politic şi gazetar Valeriu Branişte.
Evenimentul a debutat cu un simpozion omagial dedicat marelui lugojean, în cadrul căruia au susţinut comunicări: Alexandra Grigore şi Emeldin Rusu (clasa a IX-a), „Valeriu Branişte – biografie”; Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă din Lugoj, „Activitatea lui Valeriu Branişte până în 1918”; Crina Cădariu şi Lorena Mureşan (clasa a XI-a), „Valeriu Branişte şi lupta pentru emanciparea naţională a românilor din Transilvania şi Banat”; Cosmin Gheorghe, profesor în cadrul Colegiului, „Valeriu Branişte în mentalul colectiv”. De asemenea, a fost organizată o mini expoziţie cu obiecte care i-au aparţinut lui Valeriu Branişte.
„Am încercat să coptăm în acest proiect elevii şi să le prezentăm personalitatea şi acţiunile lui Valeriu Branişte, insistând pe latura pedagogică şi anume, ce ar trebui să înveţe ei de aici. E important ca elevii să-şi cunoască trecutul, să-şi cunoască persoanlităţile, mai mult sau mai puţin legate de spaţiu, şi ar trebui să-şi definească identitatea, identitate care, spun eu, se leagă direct proporţional cu trecutul şi de ce nu, cu prezentul zonei”, a declarat pentru Redeşteptarea directorul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă, Răzvan Pinca.
„Această activitate s-a dorit a fi în folosul elevilor colegiului nostru, mai ales că începând din anul şcolar 1998-1999, liceul nostru poartă numele acestui important om al istoriei româneşti, Valeriu Branişte”, a spus şi directorul adjunct al colegiului, prof. Daniel Ianculescu.
Valeriu Branişte s-a născut la 10 ianuarie 1869 în comuna Cincul Mare din judeţul Braşov. A urmat cursurile şcolii primare în comuna natală, la Sighişoara şi Sălişte, apoi Liceul de Stat din Sibiu. Studiile universitare le-a făcut la Budapesta, la Facultatea de Filosofie, unde a desfăşurat o intensă activitate culturală în cadrul Societăţii Academice Literare „Petru Maior”. Aici şi-a format interesul pentru cultura poporului român, pregătindu-şi teza de doctorat, care a avut ca subiect poezia lui Andrei Mureşanu.Valeriu Branişte a ocupat funcţia de editor la „Dreptatea” şi „Drapelul” şi a editat lucrări ca: File din trecut, Ciprian Porumbescu, Cântăreţii noştri la Bucureşti. Se stinge din viaţă în propria locuinţă la 1 ianuarie 1928, fiind înmormântat în Capela Cimitirului Ortodox din Lugoj.