Începutul anului şcolar ar putea aduce cu sine schimbări ce vizează condiţiile de înscriere în instituţiile de învăţământ.
Dacă până anul trecut părinţii erau nevoiţi să prezinte şcolii ori grădiniţei un set de analize speciale ale micuţilor, din această toamnă este preconizat un proiect comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii ce prevede schimbarea documentelor necesare înscrierii, astfel că o simplă adeverinţă medicală şi un aviz epidemiologic eliberate de medicul de familie, care să ateste tabloul clinic sănătos al copilului, vor fi suficiente.
”Normal ar fi ca într-o comunitate să se efectueze măcar o coprocultură, un exsudat, pentru a evita eventualele neplăceri, potenţialii viruşi răspândiţi într-un colectiv. Scutim o parte din bani într-o parte, însă vom plăti de zece ori mai mult tratarea unei afecţiuni”, e de părere Cristina A., mamă a doi copii.
În Lugoj, preţul plătit pentru efectuarea analizelor obligatorii depăşeşte cu uşurinţă suma de 100 de lei, exemplu fiind unul dintre laboratoarele locale unde contravaloarea exsudatului faringian este de 36 de lei, cel al exsudatului nazal – 55 de lei, pe când cel pentru coprocultură – 46 de lei.
Cei ce vor avea un volum considerabil mai mare de muncă de pe urma aceste hotărâri vor fi însă medicii de familie, care vor fi nevoiţi să solicite efectuarea de analize în cazul în care în urma controlului există suspiciuni de boală.
Proiectul de act normativ se află încă în dezbatere publică până la data de 24 septembrie, iar cum anul şcolar va începe în câteva zile, oficialităţile transmit că părinţii nu sunt obligaţi să prezinte documentele medicale cerute din prima zi, termenul pentru depunerea acestor acte fiind întâi octombrie.