Noul an şcolar a început acum o lună, cu aceleaşi metehne din partea elevilor lugojeni, mai ales în ceea ce priveşte prezenţa la orele de curs.
În decurs de câteva săptămâni, dintr-un număr aproximativ de 4.000 de copii înscrişi la Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu”, Colegiul Naţional ”Iulia Hasdeu”, Colegiul Naţional ”Coriolan Brediceanu” şi Colegiul Tehnic ”Valeriu Branişte”, numărul absenţelor nemotivate depăşeşte cifra 3.000.
Dacă anul trecut, Colegiul Tehnic ”Valeriu Branişte” se afla, după prima lună de şcoală, pe primul loc în topul liceelor cu cei mai mulţi elevi absenţi din Lugoj, înregistrând 840 de absenţe nemotivate, în acest an liceul se ”laudă” cu doar 497 absenţe.
Cele mai multe absenţe le găsim la Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu”, şcoală care are trecute în catalog 2.045 de absenţe nemotivate, în condiţiile în care numărul total al elevilor înscrişi este de 891.
Colegiul Naţional ”Iulia Hasdeu” a redus considerabil numărul absenţelor, după implementarea catalogului electronic, ce poate fi verificat în orice moment de către părinţi.
Astfel, în cataloagele claselor se regăsesc 458 de absenţe nemotivate, mare parte provenind de la elevii plecaţi în străinătate şi care nu sunt scoşi din sistem.
Colegiul Naţional ”Coriolan Brediceanu” pare să stea cel mai bine din punct de vedere al prezenţei la cursuri, având notate doar 130 de absenţe nemotivate, conform declaraţiei conducerii şcolii.
Inspectoratul Şcolar, în colaborare cu IPJ Timiş şi Jandarmeria va desfăşura razii şi controale prin apropierea unităţilor de învăţământ, pentru a reduce rata absenteismului.
Conform regulamentelor, în cazul în care elevii sunt descoperiţi în alte locuri decât orele de curs, se va recurge la măsuri care să stopeze acest fenomen, ce urmează a fi aplicate atât elevilor cât şi conducerii şcolilor unde sunt înregistrate.
Situaţia familială precară a elevilor, problemele de ordin financiar ori nivelul de educaţie sunt factori de risc ce duc la apariţia fenomenului de absenteism, fapt ce atrage după sine sancţiuni precum scăderea notei la purtare ori exmatricularea.
La Vlaicu-de la cap se impute pestele