De luni, 19 august, timp de o săptămână, în Serbia, a avut loc o tabără româno-sârbă ce s-a desfăşurat în cadrul Programului european pentru tineret „Youth Essentials”.
De luni, 19 august, timp de o săptămână, în Serbia, a avut loc o tabără româno-sârbă ce s-a desfăşurat în cadrul Programului european pentru tineret „Youth Essentials”.
Zece licee din judeţul Timiş, din care trei din Lugoj, sunt partenere cu zece licee din Serbia în acest proiect transfrontalier care are ca scop creşterea gradului de conştientizare a riscurilor pe care comportamentul agresiv le are asupra dezvoltării copiilor şi adolescenţilor, precum şi integrării lor în societate. Activităţile din cadrul proiectului vizează formarea unei reţele de şcoli care militează împotriva violenţei prin acţiuni preventive.
Obiectivul urmărit îl constituie informarea a câtor mai mulţi copii şi adolescenţi, precum şi părinţi, asupra riscurilor pe care le implică violenţa, antrenarea cadrelor didactice în acţiuni preventive, alcătuirea unui studiu asupra cauzelor violenţei din şcoli şi modalităţilor preventive.
„În această tabără au fost prezenţi câte doi elevi şi un profesor din fiecare liceu partener. În ceea ce priveşte municipiul Lugoj, au fost prezenţi elevi şi profesori de la Colegiile Naţionale „Coriolan Brediceanu” şi „Iulia Hasdeu” şi Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”. Elevii, împreună cu profesorii, au avut ateliere de lucru comune de promovare a oportunităţilor pentru tineri, module de schimb de experienţă cu privire la prevenirea fenomenului de delincvenţă juvenilă şi multe altele. Poliţiştii sârbi au fost foarte bine documentaţi, copiii au acumulat multe informaţii privind drogurile, delincvenţa juvenilă şi chiar despre armament”, a declarat prof. Anda Petruescu de la Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”.
Valoarea totală a proiectului este de 256.520 euro, prin programul IPA de colaborare transfrontalieră România – Republica Serbia. Iniţiatori sunt Poliţia judeţeană Timiş şi Fundaţia pentru servicii sociale „Bethany” din Timişoara, ca aplicant, iar parteneri din Serbia sunt Primăria oraşului Ada, Asociaţia de Cetăţeni „Duga”, Comitetul pentru combaterea sărăciei al municipilaităţii Ada, precum şi Poliţia oraşelor Ada şi Kikinda.