Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul „Brediceanu” marchează cei 160 de ani de la naşterea lui Caragiale printr-un proiect care se întinde pe parcursul mai multor luni.
Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” marchează cei 160 de ani de la naşterea lui Ion Luca Caragiale printr-un proiect care se întinde pe parcursul mai multor luni, timp în care se vor desfăşura mai multe concursuri, spectacole şi vor fi făcute deplasări la Timişoara, la Teatrul Naţional, unde vor fi vizionate piese d-ale marelui dramaturg.
Pentru ca „Anul Caragiale” să nu treacă neobservat, o parte din elevii de la Brediceanu, s-au gândit să-i aducă un omagiu prin realizarea mai multor activităţi care au început ieri. „Este vorba de un proiect – Cargiale şi lumea noastră –, l-am realizat cu ocazia anului Caragiale şi l-am început astăzi deoarece se împlinesc 160 de ani de la naşterea sa. Proiectul va dura până în 9 iunie când se împlinesc 100 de ani de la moartea sa. Vom organiza foarte multe activităţi, inclusiv în perioada „Şcoala altfel” în 2-6 aprilie, de la concursuri, la spectacole şi vom aduce multe, multe surprize şi sperăm să obţinem participarea cât mai multor elevi. Pentru început lansăm un concurs de caricaturi, care se va numi „Mofturi vechi şi noi” şi sperăm să avem mulţi participanţi pentru că va fi şi o premiere pe data de 9 iunie”, a declarat Ioana Cămui, elevă implicată în proiect.
Român de origine greacă, Caragiale este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori. El a cochetat cu teatrul, literatura şi jurnalismul. Născut în satul Haimanale din judeţul Prahova, tânărul Caragiale a urmat Şcoala Domnească din Ploieşti, a absolvit Gimnaziul „Sfinţii Petru şi Pavel” şi şi-a definitivat studiile la Bucureşti.
Pentru că era fascinat de performanţele teatrale ale unchiului său, Iorgu Caragiale, în adolescenţă a frecventat Conservatorul de Artă Dramatică, pe care l-a abandonat doi ani mai târziu.
În 1871, dramaturgul a fost numit sufleor şi copist la Teatrul Naţional din Bucureşti. În acelaşi an, l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, cu care a rămas prieten. În 1889, nea Iancu se căsătoreşte cu Alexandrina Burelly, cu care are trei copii – două fiice şi un fiu. Fiicele sale, Ioana şi Agatha, mor la vârste fragede din cauza defteriei.
În 1905, Caragiale se stabileşte la Berlin, iar şapte ani mai târziu, la 9 iunie, moare. Mulţi dintre noi îşi amintesc de el cu zâmbetul pe buze. La auzirea numelui său, nu putem să nu ne gândim la celebrele opere „O noapte furtunoasă”, „O scrisoare pierdută” şi „Dl Goe”.
Anul 2012 a fost declarat „Anul Caragiale”, prilej cu care cele mai multe teatre au în proiect spectacole după textele lui.