O delegaţie de 15 elevi şi doi profesori de la liceul Bundeshandelsakademie din Linz, Austria, împreună cu elevii şi profesorii de la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”, au pus bazele unui proiect bilateral-lingvistic (România-Austria, Lugoj-Linz).
Acest proiect a fost aprobat în vară şi a început în această perioadă cu prima mobilitate care cuprinde 15 elevi şi doi profesori din Austria care vor sta 10 zile în municipiul Lugoj pentru a învăţa limba română.
Programul pe care îl vor urma aceştia cuprinde participarea la ore în limba română, acţiuni comune de stabilire a logo-ului, realizarea de fişe lingvistice şi vizite de documentare conforme temelor din proiect.
„Zilele acestea, în şcoala noastră, se derulează un proiect care ţine de mobilitatea Comenius, realizat de partenerii noştri din Austria în România. Proiectul „Să ne cunoaştem mai bine”, proiect bilateral-lingvistic doreşte să pună în evidenţă dorinţa elevilor din România şi din Austria de a învăţa cât mai multe limbi străine pentru a se descurca într-o Europă Unită. De aceea, elevii austrieci vor învăţa limba română, iar elevii români vor aprofunda cunoştinţele de limba germană având în vedere că ei studiază ca limba a doua în colegiu, limba germană”, ne-a declarat directoarea adjunctă a Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu”, Maria Păcurar.
„Sperăm că acest parteneriat îi va încuraja pe studenţii noştri să studieze limba română. De asemenea, dorim să-i ajutăm pe cei care doresc să studieze limba germană. Ne dorim foarte mult să contribuim la creşterea înţelegerii reciproce între noi şi România”, a spus şi Michael Huber-Kirchberger, unul dintre profesorii din Austria.
Activităţile au debutat deja cu vizionarea Concertului de la Româneşti, unde a participat o primă-solistă de la Opera din Viena. De asemenea, pe parcursul şederii lor în Lugoj, elevii şi cadrele didactice vor mai vizita Teatrul din Oraviţa, Peştera Veterani şi vor merge la Orşova, unde vor face o plimbare pe Dunăre.
Totodată, vor vizita Centrul Vechi din Timişoara şi barajul de pe Bega de la Coştei, realizat în secolul 18 de austrieci. Elevii şi profesorii români vor merge în Austria în luna aprilie a anului 2012.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/bredi2/dsc_0530-5.jpg”}