Numărul cazurilor de cancer a crescut alarmant în ultimii ani, iar specialiştii pun această situaţie şi pe seama produselor alimentare care se găsesc în magazine. Acestea au în componenţa lor o serie de aditivi alimentari, folosiţi pentru îmbunătăţirea gustului sau aspectului comercial. Din păcate, în România se folosesc încă foarte multe “E”-uri care în alte ţări sunt interzise cu desăvârşire, fiind dovedite ca producătoare de cancer.
Siteul inforor.com prezintă o listă a aditivilor alimentari care se folosesc în ţara noastră şi care pot duce la situaţii grave. Substante care în Ungaria, Canada, Germania şi SUA sunt considerate deosebit de periculoase pentru sănătatea umană, la noi în ţară sunt considerate inofensive şi ca atare legalizate!
– Aditivi alimentari care produc cancer: E131, E142 , E211, E213, E214, E215, E216, E217, E218, E239, E330.
– Aditivi alimentari care afectează vasele de sânge: E250, E25, E252 (nitriţi şi nitraţi)
– Aditivi alimentari care produc boli de piele:E230, E231, E232, E233
– Aditivi alimentari care atacă sistemul nervos: E311, E312
– Aditivi alimentari care pot produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale: E338, E339, E340, E341, E463, E465, E466, E450, E461, E407 (caragenan – în îngheţată).
– Aditiv care distruge vitamina B12: E200 (acid ascorbic)
– Aditivi care determină afecţiuni intestinale: E220, E221 (metabisulfit de potasiu), E222, E223 (metabisulfit de sodiu), E224 (metabisulfit de potasiu)
– Aditivi care cresc nivelul de colesterol: E320, E321
– Alţi aditivi periculoşi:E120, E124
– Aditivi suspecţi (nitraţii şi nitriţii): E121, E141(verde de briliant), E150 (caramel), E153, E171, E172, E240, E241.
Cei mai periculoşi aditivi alimentari:
-E123 – este interzis în SUA şi în statele foste sovietice. Se găseşte în bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, brânzeturi topite, creme de brânză. E considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. În aceeaşi categorie se află şi E110, care intră în componenţa dulciurilor (mai ales a prafurilor de budincă) colorându-le în acel galben.
– E330 (acidul citric) – produce afecţiuni ale cavităţii bucale şi are acţiune cancerigenă puternică. Se găseşte în aproape toate sucurile din comerţ.
– E102 (tartrazină) – alt colorant ce se găseşte în dulciuri şi budinci. Are acţiune cancerigenă”, se arată pe inforor.com