Decalajul între sumele necesare şi cele disponibile s-a produs în luna decembrie 2011, când fondurile destinate plăţii utilităţilor au fost blocate de Trezorerie.
Decalajul între sumele necesare şi cele disponibile s-a produs în luna decembrie 2011, când fondurile destinate plăţii utilităţilor au fost blocate de Trezorerie, iar reprezentanţii colegiului au trebuit să plătească din banii alocaţi trimestrului I al acestui an. „Din cauza acelei blocări de conturi, noi am plătit gazul şi curentul pe decembrie din bani care erau destinaţi cheltuielilor pentru trimestrul I, lunile ianuarie, februarie şi martie şi deja de atunci am intrat pe minus. Cum şi lunile respective au fost mai friguroase decât în alţi ani, o factură de gaz ajungând cam la 40.000 de lei, am ajuns în imposibilitate de plată. Eu, când am obsevat că vom avea o problemă cu banii, am informat imediat Primăria, însă ei nu ne-au oferit finanţarea”, ne-a declarat Cosmin Gheorghe, directorul liceului.
Banii pentru utilităţi ajung la unităţile şcolare trecând prin bugetul local, dar vin din cote defalcate din TVA de la Trezoreria Finanţelor Timiş. Totuşi Primăria mai poate ajuta şcolile în cazuri extreme prin rectificare bugetară. „Într-adevăr, ei au făcur nenumărate solicitări de fonduri, însă, cum de la Finanţe nu am primit surplus din cotele TVA şi nici rectificări ale bugetului local nu au fost făcute în acest sens, au ajuns la situaţia actuală”, ne-a explicat Călin Petru, de la biroul Buget al Primăriei Lugoj.
Totalul datoriilor la utilităţi este de aproape 100.000 de lei, din care cea mai mare parte este la gaz, însă colegiul mai are arierate şi la Enel. „Din aceeaşi cauză, am acumulat o datorie şi la curent. Din fericire, în cazul acesta am reuşit să plătim o mare parte astfel încât să nu ne fie sistat. În total acum suntem datori 100.000 de lei, din care aproximativ 8.000 sunt la Enel”, precizează directorul şcolii.
Internatul, fără apă caldă până în august
În cadrul colegiului, gazul era folosit pentru încălzirea încăperilor şi pentru furnizarea apei calde în internat. „Din câte am discutat cu domnul primar, va fi o rectificare bugetară în luna iulie şi atunci vom primi banii ca să plătim restanţele. Sperăm ca până atunci să nu mai fie nevoie să dăm căldură nici în şcoală, nici în internat, problema va rămâne doar lipsa apei calde la elevii cazaţi în unitatea noastră”, mai spune Cosmin Gheorghe. În internatul Branişte sunt cazaţi la această dată 62 de elevi, în 16 camere, iar băile sunt comune. Aceştia vor trebui să se descurce cu apă rece până la încheierea anului şcolar.