Casele şi drumul „european” dintre Tapia şi Măguri sunt distruse încet dar sigur de camioanele de mare tonaj care circulă ilegal către balastierele din zonă.
Autovehiculele au peste 30 de tone, deşi limita pe drumul a cărui construcţie s-a realizat cu bani europeni, este de 12,5 tone.
„Au fost gropi din Lugoj până la Măguri. Pe Caraiman şi Tapiei sunt şanţuri care traversează şoseaua. Stau neastupate de luni de zile. La intrarea în Tapia erau două gropi pe care nu puteai să le ocoleşti, pentru că depăşeai linia continuă. La Măguri, unde e cartierul nou, într-o groapă putea intra jumătate de maşină. La începutul săptămânii au fost cei de la drumuri şi le-au astupat, dar nu cred că rezistă mai mult de o lună. Toate sunt produse de camioanele grele care trec pe acest drum. N-au voie să intre cu aceste autovehicule, dar şoferii n-au nicio jenă să încalce legea”, declara Vodă Rădulescu, din Măguri.
Cei care conduc aceste autovehicule au un drum pe malul Timişului, pe care ar trebui să-l folosească cu regularitate.
Din păcate, în special la primele ore ale dimineţii, camionagii preferă asfaltul de pe „judeţean”, provocând grave probleme caselor aflate de o parte şi de cealaltă a şoselei.
„Trec cinci – şase camioane unul după altul. Limita de viteză este de 30 la oră, dar ele circulă cu 80 de kilometri pe oră. Se zdruncină casele de zici că-i cutremur. În multe locuri au apărut fisuri pe tencuială. Dacă o ţin tot aşa, mai puţin se dărâmă”, spunea un localnic din Tapia.
Poliţiştii locali lugojeni cunosc situaţia, dar până acum nu au reuşit să facă mare lucru.
„Intenţionăm să intensificăm controalele pe drumul respectiv, pentru a-i determina pe şoferi să păstreze traseele prestabilite. Ei au drumul pe malul Timişului către balastierele din zona Măguriului. E comod să circuli pe asfalt, dar ilegal. Cei prinşi vor fi amendaţi”, spunea Florin Dumitru, şeful Poliţiei Locale Lugoj.
Cei care sunt depistaţi pe drumul respectiv riscă amenzi de 300 lei, dacă autovehiculele lor depăşesc 12,5 tone.