Vă pare cunoscut filmul? O femeie în vârstă, aparent inofensivă, angajată să dea cu mătura la casa unor bogătani, răspunde la telefon. De la celălalt capăt al firului, o voce calmă rostește un cuvânt, un cod, o parolă, apoi pune jos receptorul. Femeia grăsuță, în etate și cu figură pașnică intră într-un soi de transă, găsește pistolul ascuns în sertar, se apropie cu pași de robot de gazdă – persoană importantă, îi zboară creierii, apoi își pune pistolul la tâmplă și se sinucide.
Asta era o chestie de scenariu de film și subiect de roman, la sfârșitul anilor 50. După aproape șase decenii, telefonul masiv de ebonită nu mai e la modă, acum avem telefoane inteligente subțiri ca foaia de hârtie.
Dar mesajul, parola, codul, au devenit realitate. Se numesc hashtag și sunt la fel de actuale, ba chiar foarte actuale, având în vedere amploarea luată de morbidul joc ”Balena albastră”, care îți cere ca preț al ”distracției” propria viață.
Odată cu apariția internetului și a rețelelor de socializare, utopia anilor 50 a devenit o sumbră realitate. Un fel de ”candidat manciurian”, dar de data asta multiplicat la scară națională sau chiar internațională. Moda, imitația, lipsa de informare și de discernământ, pierderea încrederii în lume, sentimentul de singurătate și abandon, toate au dus la realitatea șocantă a unor experimente care au dus adolescenți și preadolescenți – niște copii în fond, la fundătura absurdă a sinuciderii, ca ultimă evadare dintr-o lume pe care nici măcar nu începuseră să o cunoască.
Aș îndrăzni să spun că entitățile care se află în spatele sinistrului joc al ”balenei” – pentru că oameni nu pot fi numiți, au calculat cu cinism fiecare pas. Prima parolă, aparent inofensivă a fost nebunia cu selfie.
Lăsând la o parte faptul că selfie s-au făcut mai bine și mai reușite cu zeci de ani înainte de apariția telefoniei mobile, folosind aparate cu declanșare întârziată, reținem doar ideea de modă, care a fost imediat copiată și adoptată la scară largă, indiferent că am stat cu spatele la tren sau în echilibru precar, la înălțime, pe un pod.
Au urmat alte ”comenzi” – vă mai amintiți nebunia aceea cu aruncatul găleții cu apă rece în cap, cât de ”viral” s-a răspândit?! Dar nebunia cealaltă, cu căutatul pokemonilor prin clădiri publice, parcuri sau pe proprietăți private? Cum poți explica în termeni de normalitate una din tendinţele care recent cucerea internetul – femei din întreaga lume își fotografiau sânii, în timp ce ţineau nişte pixuri sub aceștia? Ca să nu mai amintim celebra scrisoare care trebuie trimisă musai la șapte amici on-line, că altfel n-ai noroc tot anul sau mai știu eu ce altă năpastă asemănătoare te paște. Toți aceștia au fost pașii care au pregătit intrarea triumfală în scenă a jocului morții, devenit simbolul unei generații debusolate, care și-a pierdut reperele spirituale firești.
Modele de pe internet nu sunt simpatice și nici atât de inocente precum par la prima vedere. Chiar dacă nu duc la consecințe tragice, ele arată cât de ușor poate fi manipulată generația comunicării instantanee și a progresului tehnologic generalizat.