Locuitorii de pe strada Bocşei sunt terorizaţi de fenomenul infracţional din jurul Centrului de Plasament Lugoj.
Locuitorii de pe strada Bocşei sunt terorizaţi de fenomenul infracţional din jurul Centrului de Plasament Lugoj.
Perimetrul apropiat Centrului de Plasament de pe strada Bocşei a devenit încet-încet un punct fierbinte al infracţionalităţii lugojene. Conform locuitorilor din acea zonă, nu puţine au fost cazurile când copii din acest centru le-au călcat proprietăţile căutând să fure lucruri de preţ.
„La noi pe stradă au intrat în curţi la oameni, chiar şi la mine în curte au intrat. Eu eram plecat la muncă în străinătate şi soţia era singură în casă cu cel mic. Ei au sărit gardul şi ea nici nu a avut curaj să iasă la ei.
La o vecină pe Margaretelor au vrut să-i fure televizorul din casă, la o vecină de lângă mine care e plecată în Belgia au intrat de asemenea. Poliţia ştie ce se întâmplă, vine îi ia şi dup-aia le dă drumul.
Spre capătul străzii e un bătrân care stă singur şi a strigat noaptea, am ieşit mai mulţi vecini şi ne-am luat după ei, dar au fugit şi nu i-am prins. Erau trei. Să-i ferească Dumnezeu să-i mai prind la mine în curte, că eu îi nenorocesc”, ne-a declarat un locuitor de pe strada Rozelor.
Un alt păgubit este patronul firmei Rădulescu, vecin cu Centrul de Plasament. Acesta susţine că i s-au furat dintr-un sertar 3.000 de lei.
„Mie mi-au furat într-o tură sculele dintr-un depozit din spatele fabricii. Au mers câţiva angajaţi la casa de copii şi mi-au găsit toate sculele, mai puţin una, pe aceea au apucat să o vândă, că fură şi la comandă.
O altă situaţie: vine un copilandru să-mi ceară prenadez pentru nişte papuci. Eu le-am mai dat şi altădată, dar am aflat că-l folosesc ca să se ameţească, aşa că nu i-am mai dat. Într-o zi, astă-vară, a intrat unul şi mi-a luat 3.000 de lei.
Interesant este că mai erau în acel sertar 2.000 de lei, dar erau fâşii de 5 şi de 10 lei. Pe aceia nu i-a furat”, ne-a declarat Dan Rădulescu.
Un alt lugojean stresat de tacticile copiilor instituţionalizaţi este Adrian Zbăgan, proprietarul unui magazin de pe strada Bocşei. „Eu aici la magazin ştiu cum să mă feresc, sunt cu ochii pe ei de când intră. Dar mi-a povestit o vecină cum i-a intrat de Crăciun în casă şi i-a furat din bucătărie banii şi telefoanele, altul de pe Oituz mi-a spus că i-au intrat pe geam şi că i s-a furat un laptop”, ne-a povestit acesta.
„Am fumat până am leşinat!”
După cum singur recunoaşte, unul dintre copii, Ionuţ. C., care se află acum la Centrul de Reeducare Buziaş cu o condamnare pentru furt, bunurile furate le vindeau la preţuri derizorii la „copii mai mari din oraş” şi de pe banii obţinuţi îşi cumpărau etnobotanice.
„Când am ajuns la centru din Lugoj era un băiat care mă punea să fur. Eu am furat pentru el şi după ce a plecat eu nu am mai putut să mă opresc din furat. M-am învăţat să fumez, să mă droghez, să beau. Mă drogam cu ierburi, etnobotanice. Le luam de la dealeri, dar îţi trebuia bani ca să te droghezi. Şi băiatul ăla care m-a învăţat la furat tot pentru droguri mă punea. Într-un timp, când m-am prostit, fumam şi 15 ţigări din alea pe zi. Cădeam jos, nu mai puteam. Mă luau la medic, îmi dădeau tratament, dar eu tot nu puteam să mai scap. Am fost deja dependent de ele”, ne-a povestit Ionuţ, care mai pune că a fost vizitat la Buziaş de copii de la Centru cu care el fura când era în libertate.
Ieşeai cu bilet de voie cât voiai şi când voiai! Acolo aveam voie să fumăm să facem fel şi fel de lucruri. Poliţiştii confirmă şi ei existenţa unui fenomen în jurul Centrului, însă spun că măcar nu există violenţe. „Există probleme cu copiii de la acel centru. Şi pe raza municipiului sunt sesizate tot felul de infracţiuni de-ale copiilor de acolo, dar nu furturi comise cu violenţă”, ne-a declarat Mădălina Mezdrea, purtătoarea de cuvânt al IPJ Timiş.
„Noi nu ştim nimic”
Interesant este că reprezentanţii centrului nu au cunoştinţă de implicarea copiilor în furturile care au creat un sentiment de nesiguranţă pentru locuitori şi nici despre fumatul de substanţe interzise.
Întrucât o întrevedere în acest sens cu conducerea reprezentată de doamna Elena Boţ, directoarea Centrului, ne-a fost respinsă, şefa instituţiei ne-a transmis prin purtătoarea de cuvânt de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timişoara că nu are cunoştinţă faptul că unii dintre copii consumă substanţe halucinogene în afara Centrului, că nu fost cazuri în care angajaţii să observe din comportamentul vreunui tânăr că s-a drogat şi că nu au fost cazuri în care să descopere substanţe halucinogene sau de o natură asemănătoare în interiorul Centrului.
În privinţa furturilor, purtătoarea de cuvânt arată că nu există un fenomen infracţional cunoscut în zonă, că „a fost un caz special al minorului C. I., care fura în afara Centrului şi care se află la Centrul de Reeducare de la Buziaş”.
Tocmai în aceste zile, un alt copil din Centrul de Plasament a fost trimis în judecată de procurorii lugojeni, împreună cu Ionuţ C., cel internat la Buziaş, într-un nou dosar care priveşte furturi din mai multe locuinţe şi societăţi comerciale.