Pe data de 26 ianuarie s-a semnat între Primăria Lugoj şi DRDP Timişoara o convenţie care ţine pentru moment locul unei hotărâri de guvern.
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara şi Primăria Lugoj, proprietară a unor terenuri aflate pe traseul drumului de legătură ce va duce lugojenii la autostradă, au găsit o soluţie de moment pentru a permite firmei constructoare intrarea în terenurile primăriei până la apariţia hotărârii de guvern care să permită exproprierea.
Pe data de 26 ianuarie s-a semnat între Primăria Lugoj, care deţine 5.808 mp de teren în zona respectivă, şi DRDP Timişoara o convenţie prin care cele două părţi „convin că Primăria Municipiului Lugoj este de acord cu începerea imediată a lucrărilor pe terenurile aflate la dispoziţia Comisiei Locale de aplicare a Legilor proprietăţii şi permite constructorului accesul pe suprafala de 5.808 mp, în paralel cu întocmirea documentaţiilor cadastrale pentru emiterea Hotărârii de Guvern privind exproprierea”.
Merită menţionat faptul că această convenţie a fost semnată la două zile după ce Redeşteptarea a solicitat (pe 24 ianuarie) Primăriei Lugoj un act care să arate prin ce modalitate şi când a fost anunţată oficial că urmează ca pe aceste terenuri să intre un constructor şi să execute lucrări.
Răspunsul venit pe 2 februarie arată că tocmai această convenţie este actul cerut de publicaţia noastră: „Primăria Municipiului Lugoj a fost inştiinţată oficial în data de 26.01.2012, când i s-a solicitat încheierea unei Convenţii cu privire la începerea lucrărilor pe terenul pe care il deţine în proprietate”.
În răspuns se mai arată şi că de-abia în luna decembrie 2011 Primăriei i s-a cerut lista cu pământurile care urmează să fie expropriate: „Menţionăm faptul că în luna decembrie 2011, S.C. Pfandl&Mayer S.R.L. a solicitat instituţiei noastre confirmarea unei liste de imobile care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică Autostrada Lugoj – Deva, Lot l, Drum de legătură, UAT Lugoj, jud. Timiş, tabel care va sta la baza emiterii unei noi hotărâri de guvern”.
Pe lângă administraţia locală, pe traseul drumului de legătura încă 23 de proprietari (coproprietari) arondaţi primăriei Lugoj mai au pământ în suprafaţă de 31.656 mp.
Conform Legii 255/2010 care reglementează modalitatea de expropriere, aceasta este realizată prin hotărâre de guvern de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) prin contractori de specialitate. Deocamdată însă hotărârea de guvern pentru drumul de legătură nu a fost emisă, deşi lucrările au început.
Legătura dintre Lugoj şi autostradă se va face printr-un drum rapid (marcat cu o linie subţire albastră pe verticală în harta de mai jos) în lungime de 11,4 km care va avea două benzi pe sens şi care iese din autostradă undeva în zona Balinţ şi se intersectează cu Centura Lugojului printr-un sens giratoriu care va fi amplasat la câţiva kilometri de intersecţia cu drumul Hezerişului, înspre Coştei. Acest tronson aparţine lucrării de utilitate publică Autostrada Lugoj-Deva lot 1, sectorul Lugoj-Dumbrava, care are ca termen de finalizare data de 10 aprilie 2013.