Deşi numele ei nu se găseşte în enciclopedii sau pe internet, Iuliana Seracin a fost un intelectual de marcă, un medic care şi-a iubuit meseria şi care a întemeiat, practic, pediatria la Lugoj.
Iuliana Seracin a studiat la Cluj şi la Strassbourg, în Franţa, unde a şi făcut parte din colectivul unei renumite clinici de pediatrie, între anii 1927 şi 1929. Cu câteva zile în urmă, la 1 iunie, s-au împlinit 60 de ani de la trecerea ei în eternitate.
Descendentă a familiei primului prefect român de Severin
Dr. med. Iuliana Seracin s-a născut în anul 1899, fiind primul copil (din şase) al maistrului vopsitor Alexandru Lupea şi al soţiei sale, Cornelia. Ascendenţii lui Alexandru Lupea erau ardeleni de obârşie, stabiliţi în Banat după prigoana împotriva românilor dezlănţuită în urma mişcărilor sociale din veacul al XIX-lea. Cornelia Lupea, născută Dobrin, aparţinea cunoscutei familii lugojene din care s-a ridicat George Dobrin, întâiul prefect român al judeţului Caraş-Severin după Marea Unire.
Face parte din prima serie de studenţi pediatri din Cluj.
“Iuliana Seracin este mama mea adoptivă, m-a adoptat de la vârsta de patru ani şi pot spune că a fost o femeie extraordinară. Iuliana Seracin e nu numai întemeiatoarea primului spital de pediatrie din Lugoj, dar poate fi considerată un pionier al acestui domeniu medical în urbea noastră. În tinereţea ei, în anii ’20 ai secolului trecut, ideea de femeie medic nu era prea agreată. Astfel că a trebuit să învingă nu numai prejudecăţile societăţii, dar şi pe cele ale familiei. Alegerea pediatriei, ca aşa-zis doctor de copii, a împăcat ideile iniţiale ale celor din familie. A te ocupa de copii, ca medic, era o postură acceptabilă pentru o femeie din acea epocă”, ne-a declarat Dan Floriţa Seracin.
Interesant este faptul că, în alegerea facultăţii, tânăra Iuliana a fost îndrumată de marele jurnalist Valeriu Branişte, director al ziarului „Drapelul” din Lugoj. Branişte a primit câteva funcţii importante în România Mare imediat după Unire. S-a ocupat de învăţământ şi a girat înfiinţarea unor instituţii româneşti de toate gradele. El i-a sugerat să urmeze facultatea de pediatrie la Cluj, unde secţia era abia înfiinţată în 1919. Aşa se face că lugojeancă Liliana Seracin a făcut parte din prima serie de studenţi medicinişti la Pediatria din Cluj!
Stagiară la Clinica de pediatrie din Strassbourg
Şi soţul Lilianei, medicul ginecolog Liviu Seracin, a urmat aceeaşi facultate şi a avut aceiaşi profesori ca şi viitoarea consoartă: prof. dr. Iuliu Haţieganu, decan al instituţiei, prof. dr. V. Papilian, prof. dr. J. Niţescu, prof. dr. A. Scriban şi alţii. Absolventă cu titlul de doctor în anul 1924, Iuliana Lupea îşi satisface stagiul de dr. medic auxiliar în spitalele din Lugoj şi Arad. În anul 1927 familia decide să îi satisfacă o mai veche dorinţă şi să îi subvenţioneze specializarea în străinătate (în perioada1927 – 1929). Tânăra doctoriţă găseşte că e oportun să se stabilească pentru această perioadă la Strassbourg, în Franţa, fiind acceptată ca medic stagiar în clinica de pediatrie de aici. În capitala Alsaciei are prilejul să ia contact cu importante personalităţi ale ştiinţei medicale din Franţa şi să se familiarizeze cu cele mai noi mijloace de tratament în domeniul specialităţii ei.
Prima lugojeancă în cel mai nordic punct al continentului!
La Strassbourg, cunoaşte alţi medici veniţi la specializare din diferite părţi ale Europei şi întreprinde mai multe călătorii. Una dintre ele este chiar istorică, ajungând în cel mai nordic punct al Europei! Dând curs unei invitaţii din partea unei colege din Norvegia (pe numele ei Tigrena Kakomei), Iuliana Lupea vizitează această ţară, ajungând până la Cap Nord, fiind astfel prima lugojeancă, probabil, care atinge cel mai nordic punct al continentului european.
Casa Seracin, casa visurilor familiei
Reîntoarsă în patrie, dr. Iuliana Lupea îşi continuă activitatea la spitalul din Lugoj şi, la scurtă vreme, se căsătoreşte cu medicul ginecolog dr. Adam Liviu Seracin, şi el cu studii la Graz, Viena şi finalizate la Cluj. Cei doi tineri îşi văd visul cu ochii în anul 1938, când se ridică pe malul Timişului eleganta clădire cunoscută în Lugoj ca şi „Casa Seracin”, o construcţie în stil Bauhaus, stilul cubist german aflat la modă în anii 30. Casa este şi astăzi cea mai bine păstrată construcţie în stil Bauhaus din Lugoj. În această casă, dr. Iuliana Sercain a avut o vreme propriul cabinet medical.
Directoarea primului spital de pediatrie din Lugoj
Curând după război se înfiinţează în Lugoj un spital de pediatrie în clădirea hotelului naţionalizat „Bristol”. Este clădirea impozentă de pe strada Oituz, unde parterul era policlinică, iar încăperile de la etaj avea destinaţia de spital. Organizarea şi buna îndrumare a acestei noi instituţii medicale lugojene i-au fost încredinţate dr. Iuliana Seracin, devenită medic primar între timp. În această calitate, ea s-a arătat preocupată de pregătirea unui personal sanitar mediu bine calificat în domeniul pediatriei şi puericulturii, dar şi de îndrumarea unor tineri medici stagiari din subordine, destinaţi să îi continue activitatea în urbea de pe Timiş, cum ar dr. Hoară şi dr. Avram. Din nefericire, la 1 iunie 1954, aflată la apogeul carierei sale, dr. Iuliana Seracin se stinge din viaţă, la numai 55 de ani, în urma unui atac de cord. Ea se află înmormântată în Cimitirul Ortodox de pe strada Făgetului din Lugoj. Din păcate, în afara amitirii pline de recunoştinţă a familiei, iuliana Seracin este un nume uitat azi la Lugoj. Nici măcar o placă memorială nu a fost pusă pe clădirea primului spital de pediatrie din oraş, pe care ea l-a înfiinţat şi condus…