Dr. Diana Szűcs absolvit Facultatea de Medicină din Timișoara în 1995. În anul 2000 a ajuns la Spitalul Municipal din Lugoj, unde lucrează și în prezent, ca șef al secției de boli interne.
De mic copil, nu a avut nici un dubiu cu privire la viitoarea profesie: ”De când mă știu, am avut această convingere, că voi ajunge să fiu doctor. M-am văzut și astronaut, și marinar, dar asta doar așa, ca hobby. Am fost încredințată că, până la urmă, voi ajunge să profesez medicina. Știu exact că de la 5 ani mi-am dorit asta, și dacă m-aș mai naște odată, tot asta aș face”.
În calea visului s-a interpus un examen foarte dur: ”Prima dată când am dat examen, pe timpul lui Ceaușescu, concurența era enormă, de 10 – 15 candidați pe un loc. De neimaginat în zilele noastre! Îmi amintesc că am căzut, deși am luat 9,60 la fizică și 9.60 la chimie! Am făcut contestație. Deși rezultatele la fizică și chimie au făcut impresie, contestațiile nu erau pe placul nimănui la acea vreme. Nu cred că s-au deranjat să se uite măcar pe lucrare, să o reanalizeze”.
Fiica mea a văzut spitalul și a decis: nu mă fac medic
A doua oară, cu ambiție de fier, a reușit. În facultate și-a cunoscut soțul, Alexandru Adrian, care este din Arad. ”Am întemeiat o familie de medici, deși nici eu, nici soțul, nu am avut medici în familie. M-am născut în județul Vâlcea, tatăl meu este preot, va împlini 80 de ani luna viitoare, iar mama este profesoară de istorie. Soțul meu a terminat facultatea mai repede, în 1991, și a venit la spitalul din Lugoj ca anatomo-patolog în 1995”.
Familia celor doi medici a trăit bucuria nașterii unei fete, Daria, venită pe lume în 1997. ”Firește, ca părinți, i-am prezentat spitalul. A venit de două ori și cu colegii, în cadrul programului Școala altfel. A văzut secțiile, laboratoarele, s-a familiarizat cu activitatea de aici, dar a decis că nu este potrivită pentru sistemul sanitar. Noi nici nu am insistat pe acest subiect. Nu sunt de acord ca părintele să impună ceva, copilul trebuie să decidă singur”, spune dr. Szűcs. La ora actuală, Daria este studentă la psihologie, la Universitatea TUK din Chemnitz, Germania.
”Spitalul s-a înființat în 1911 prin contribuția lugojenilor. Să-l vedem cum moare în secolul XXI, tot de mâna unor lugojeni?”
Când a venit la Lugoj, dr. Diana Szűcs a găsit un spital mare, cu 780 de paturi. A fost martoră la transformările dureroase care au marcat destinul instituției: ”Erau două secții de medicină internă cu 75 de paturi fiecare, plus un compartiment de diabet care nu avea coordonator, și de el m-am ocupat voluntar. De atunci, secția medicală s-a redus la 75 de paturi. În 2002-2003 s-a redus adresabilitatea, atunci s-a micșorat și numărul de paturi. Guvernanții au considerat probabil că suntem prea aproape de Timișoara, iar conducerea spitalului, fără un plan de perspectivă, a cedat și am pierdut foarte mult. Spuneam atunci că e păcat de acest spital, înființat prin contribuția lugojenilor în 1911. Eu nu sunt născută la Lugoj, dar să-l vedem cum moare în secolul XXI, tot de mâna unor lugojeni, mi se pare de neacceptat. În 2006 am devenit șef al secției de boli interne și, împreună cu directorul de la acea dată, dr. Druț, am înființat compartimentele de cardiologie, gastroenterologie, paliație și am început renovarea secției de boli interne. Am desființat saloanele de 11-12 paturi. Le-am compartimentat și le-am transformat în saloane cu două-cinci paturi, dotate cu grupuri sanitare proprii. Proiectul de compartimentare a avut loc în colaborare cu Primăria, în 2008-2009, iar zugrăvirea și înlocuirea podelelor, pe o suprafață de aproape 700 mp, grație unor sponsorizări atrase prin eforturi proprii”. Pentru dotarea cu mobilier și materiale sanitare, medicul lugojean mulțumește lui Stefan Muller de la European Hilfe și altui german, dl. Paul Gräffendorf, de la Rotary Club Műhlhausen.
A avut ocazia să plece, dar s-a îndrăgostit de Lugoj
Pentru medicul Diana Szűcs lipsa de comunicare și birocrația sunt cele mai mari păcate ale sistemului. Ea spune că, din păcate, ”există o grămadă de hârtii de făcut și, din cauza aglomerației, pierzi din vedere esențialul, adică pacientul”. Ca o compensare, nu a renunțat la gărzi: ”mai fac gărzi pentru că nu pot renunța la activitatea de urgență și apoi îmi place să lucrez direct cu pacientul, nu numai administrativ”.
Îi repugnă centralizarea excesivă: ”Am avut ocazia să plec de aici, dar nu am fost tentată. Sunt convinsă că și orașele mai mici au nevoie de profesioniști. Nu se poate realiza totul centralizat. Din varii motive, nu toți pacienții noștri pot ajunge la Spitalul județean de la Timișoara, nu toți își pot permite un centru de excelență. Cu sprijinul autorităților, spitalele de dimensiunea celui din Lugoj pot însă ajunge centre de excelență. Colegii mei sunt oameni de calitate, cu care se poate lucra și cu care putem dezvolta instituția. Lugojul este un oraș cultural, atmosfera este excelentă, orașul merită un spital pe măsură”.
Criticile din presă și topul propriu al nemulțumirilor
Criticile din presă? Dr. Diana Szűcs spune că unele ”decurg din tendința de a avea ceva spectaculos pe prima pagină, de a semnala doar defectele, fără a cunoaște toate datele problemei”.
În schimb, alte critici care vizează adresabilitatea, gospodărirea și accesul la servicii sunt îndreptățite, dar ele sunt probleme generale, caracteristice întregului sistem.
”Personal, mă deranjează dezordinea, lipsa de gospodărire, dificultățile de comunicare cu administrația spitalului, încărcarea excesivă cu hârtii. Mă deranjează faptul că noi, șefii de secții și de compartimente, facem sesizări și problemele nu se rezolvă. Sunt lucruri ce par banale. De exemplu, nu avem lenjerie în spital. Nu s-au achiziționat cearșafuri, fețe de perne, pături. De când sunt aici, în afara unei donații din Germania de acum 10 ani, nu s-a achiziționat nimic”, spune dr. Szűcs.
Sistemul pavilionar al spitalului face mai dificil lucrul cu pacienții, mai ales că unele trasee nu sunt bine gândite: ”Distanțele mari față de pavilionul central, față de zona de investigații, fac viața grea atât personalului, cât și pacienților. Sunt cazuri grave de la pneumologie, care trebuie aduse din pavilionul cel mai îndepărtat. Este dificil și neproductiv”.
Radiografia doctoriței Szűcs mai scoate la iveală și alte aspecte nevăzute: ”fiind o instituție relativ mică, avem doar linii de gardă generale, pe spital, și nu speciale, pe secții, la diabet sau la boli interne, de pildă. Și atunci, se întârzie intervenția, cu riscurile de rigoare”.
Pe lângă lipsa consumabilelor și a lenjeriei care uneori mai dispare în sacoșele pacienților, la externare, medicul lugojean este deranjat de lipsa unei garderobe a spitalului. Și acum, pacientul stă cu geamantanul cu haine și cu ghetele sub pat. Și nu în ultimul rând, nu există chiuvete în toate saloanele, ceea ce este obligatoriu, conform normelor în vigoare.
”Mă gândesc mereu la cazurile grave pe care le-am avut, la ce aș fi putut face”
Dr. Diana Szucs recunoaște că nu se poate rupe de problemele spitalului nici acasă: ”vorbesc cu soțul, el fiind și la laborator, despre cum putem ajuta un pacient sau altul. Uneori, fiica noastră ne reproșa că discutăm numai asta. De la doi ani, din discuțiile noastre, s-a familiarizat cu termenii medicali. Mă gândesc mereu la cazurile grave pe care le-am avut, la ce aș fi putut face”.
Nu regretă cariera politică (a fost consilier PDL în două mandate), spunând că ”nu poți fi cetățean dacă nu te implici în viața cetății”. Face parte din diverse organizații de binefacere (Lions Club Ana Lugojana, Ordinul Cavalerilor Templieri) și, nu în ultimul rând, predă la Școala Post Liceală de asistente medicale de la Colegiul Hasdeu. Mai presus de toate, crede în lucrurile care se fac ”cu mijloace puține dar cu inteligență și bunăvoință” și, mai presus de orice, în valoarea comunicării interumane directe.
Toată stima,2saptamani de dureri o vizita in aceasta perioada la urgente unde mi sa prescris medicamente care nu au avut efect,nici macar un diagnostic concret ,revenind în spital înainte să plec acas tot cu dureri și alt tratament ,mia recomandat cineva doamna doctor Szucs ,o suferință de 2saptamani tratata în 2zile ,m-am simțit că nou după o zi de tratament,o doctorita de milioane.