Dovlecelul este una din cele mai bune legume, fiind foarte eficient şi în curele de slabire.
Dat fiind faptul că poate fi preparat în mai multe feluri, că are un gust bun şi că este bine tolerat de stomac, cura de dovlecei este, practic, obligatorie vara.
Indiferent de dietă, dovlecelul poate fi mâncat fără limite, dat fiind faptul că are un aport caloric nesemnificativ: 15 kcal la 100 de grame, în condiţiile în care conţine 95% apa şi o cantitate record de oligoelemente şi vitamine.
Ingrediente:
- 300 gr carne tocată amestec (porc şi vită),
- 4 dovlecei,
- 1 ceapă,
- 2 linguri cu orez,
- 1 linguriţă pasta de tomate,
- 1 lingură ulei,
- sare şi piper după gust,
- 1 morcov,
- 3 roşii.
Mod de preparare:
Dovleceii se spală, îi tăiem în 3 părţi şi le scobim miezul. Într-o tigaie punem uleiul la încins, se adaugă jumatate din miezul de dovlecei (ras) şi ceapa tăiată mărunt.
Se călesc 2 min apoi adăugăm carnea, orezul spălat, pasta de tomate , sare şi piper. Se lasă pe foc cca 5 min.
Dovleceii se umplu cu compoziţia formată şi se pun intr-o tavă termorezistentă, mai înaltă .
În tavă se adaugă apă fierbinte cât să cuprindă dovleceii până la jumătate, roşile tăiate mărunt, sare şi morcovul tăiat rondele.
Se dă la cuptor pentru 30-35 min.
Se servesc calzi alături de sosul format, după preferinţă cu smântână sau iaurt.