Permisul auto a devenit un must have pentru marea majoritate a oamenilor. Societatea e într-o continuă mișcare, la fel și rutina ta zilnică. Iar dacă ar fi să analizăm, de exemplu, cerințele tuturor locurilor de muncă, am observa că cei mai mulți angajatori își doresc să aibă în echipă cât mai mulți șoferi. Și uite cum condusul a devenit din plăcere, pură necesitate.
Senzația că poți ajunge oriunde mult mai rapid e una reconfortantă, dar trebuie să ții cont de eventualele pericole și, în acest fel, vei putea evita accidentele. Suntem mai tot timpul grăbiți, ne fuge mintea în altă parte, conducem spre casă și suntem cu gândul la taskul acela greu de la serviciu. Sună telefonul și de cele mai multe ori ne prinde mitingul de la ora 9 în mașină. Cu alte cuvinte, suntem grăbiți și neatenți, iar acestea sunt principalele aspecte care conduc la accidentele rutiere. Fie că ne place sau nu să recunoaștem, neatenția ne poate costa enorm. Este nevoie doar de o clipă de neatenție pentru a fi implicat într-un accident rutier, fie el și unul minor, fără victime, ci doar cu daune auto. Ce faci în acest caz? În primul rând, vei pierde ceva timp rezolvând toate formalitățile și vorbim aici, în general, despre deschiderea dosarului de daună. Va trebui să-ți repari mașina, nu? Pentru că este un element esențial în soluționarea problemei, dosarul de daună cuprinde mai multe documente, iar unul dintre cele mai importante, ar fi, de exemplu o declaratie dauna Euroins. Iată tot ce trebuie să știi despre dosarul de daună:
Ce este dosarul de daună?
În primul rând, e esențial să știi ce este dosarul de daună și la ce îți folosește. Ei bine, acesta este dosarul cu ajutorul căruia se poate demara procesul de reparație a mașinii, în baza poliței de asigurare a șoferului vinovat.
Cum deschid dosarul de daună?
În al doilea rând, e important să reții faptul că prezența ambilor șoferi implicați este cea mai bună opțiune pentru a demara cât mai rapid deschiderea dosarului. Punctual, ambii șoferi se întâlnesc în fața asiguratorului în vederea deschiderii dosarului de daună. În baza acestuia se vor realiza notele de constatare și autorizație de reparație, necesare pentru prezentarea la service. De altfel, marea majoritate a firmelor de asigurări îți pot oferi o listă cu service-uri colaboratoare, astfel încât să nu mai pierzi timp în acest sens. Ajuns în service, se vor constata daunele și pornesc reparațiile. Pentru că nu ai fost tu șoferul vinovat, factura va fi plătită de compania de asigurări cu care colaborează persoana care a produs accidentul.
Care sunt actele necesare pentru deschiderea dosarului de daună?
Un alt aspect de care ar trebui să ții cont este faptul că ai nevoie de anumite documente pentru a demara deschiderea dosarului de daună. Și vorbim aici despre:
- Permisul de conducere;
- Actul de identitate;
- Certificatul de înmatriculare al mașinii;
- Polița de asigurare;
- Alte documente de transport, dacă este cazul.
Așadar, condusul a devenit o necesitate și nu trebuie să uităm că doar o secundă de neatenție ne poate costa enorm. Mai mult, e bine să fim informați și să știm ce avem de făcut în astfel de situații. Nu vrei să pierzi mai mult timp decât ar trebui, nu?