Cu trei zile înainte de Revelion, pe 28 decembrie, 2014, mai mulţi vânători au participat la o acţiune în pădurea Herendeşti, de lângă Lugoj. Persoane aflate în pădure acuză pe câţiva dintre participanţi, printre care şi Florin Dumitru, şeful Poliţiei Locale Lugoj, că ar fi pus la cale şi săvârşit împuşcarea unei căprioare pentru care nu exista autorizaţie.
„În data de 28 decembrie 2014, Florin Dumitru a fost la o vânătoare organizată la mistreţi, fazani şi iepuri. Se putea vâna exact ce este pe autorizaţie. La vânătoarea respectivă a fost anunţat şeful de grupă că este invitat şi şeful Poliţiei Comunitare, domnul Florin Dumitru. Înţelegerea între câteva persoane, printre care şi Florin Dumitru, a fost ca la vânătoarea respectivă să se împuşte o capră pentru care nu era autorizaţie emisă”, ne-a informat o persoană, dorind însă să-şi păstreze anonimatul.
Omul a şi detaliat întâmplarea din pădure.
„La un moment dat, un vânător vede o capră împuşcată şi anunţă colegii. Un alt vânător s-a dus şi i-a pus un telefon la ureche, iar cineva i-a spus că-i pentru şeful Poliţiei Comunitare şi cel care l-a invitat”, povesteşte vânătorul anonim.
De asemenea, conform informaţiilor date de vânători, unul dintre cei apropiaţi lui Dumitru ar fi dispărut aproximativ o oră şi jumătate de la vânătoare, mergând să ducă animalul mort la portbagaj.
Când s-a încetat goana, organizatorul a întrebat participanţii ce au văzut. Cel care a văzut căprioara împuşcată şi-a păstrat afirmaţia, în rest nimeni nedeclarând nimic.
„Ei acum încearcă să închidă cazul, inclusiv de la Timişoara, că ar fi PSD-ist (n. red. – Florin Dumitru)”, se încheie informarea telefonică.
Conflict înre vânători. Unii au vrut să muşamalizeze, alții nu!
Anunţat despre incident, şeful de grupă de la Sacoşu-Mare a înaintat către filiala AJVPS Lugoj un raport scris.
„Aşa este, am fost informaţi în legătură cu acest caz. Noi am încercat să facem cercetări interne, nu am reuşit […] nimeni nu recunoaşte […] şi m-am adresat Asociaţiei (n. red. Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Timiş) cu rugămintea de a depune o sesizare la Serviciul Arme de la Poliţie, pentru că este o infracţiune. Noi nu putem face cercetări cu declaraţii pentru că membrii nu au relaţii de subordonare faţă de noi. Noi bănuim cine este cel care a tras, dar nu poţi să mergi pe bănuieli”, ne-a declarat Petrică Damian, secretarul AJVPS, filiala Lugoj.
Conform datelor din dosar, între vânători s-a creat o stare conflictuală, aceştia fiind nemulţumiţi de situaţia creată.
„Este un act de braconaj şi la ora actuală un căprior împuşcat ilegal valorează 2.000 de euro. Nu putem tolera astfel de cazuri. Nu e vorba de efectivul scăzut al căprioarelor, ci actul de disciplină”, explică Petrică Damian.
Şeful Poliției Locale susține că nu ştie nimic
Contactat pentru o opinie, şeful Poliției Locale, Florin Dumitru, spune că el nu cunoaşte un astfel de caz.
„Nu cunosc nimic de un astfel de incident. Sunt membru, am fost la vânători, nu ştiu despre ce vânătoare este vorba. Eu merg la trei vânători pe săptămână, dar mai mult la mistreţi. Eu n-am fost la nicio vânătoare unde să aibă loc un incident de genul acesta şi nici nu am fost informat despre vreun astfel de incident”, a declarat pentru Redeşteptarea Florin Dumitru.
Poliţiştii timişeni au primit recent spre rezolvare cazul de braconaj.
„Vineri, 29 ianuarie, AJVPS Timiş ne-a sesizat cu privire la faptul că în data de 28 decembrie a avut loc o acţiune de vânătoare organizată, iar pe lângă piesele autorizate a fost împuşcată şi o căprioară care nu era menţionată în autorizaţie. Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul infracţiunii de braconaj”, ne-a declarat Ancuţa Morariu, purtător de cuvânt al IPJ Timiş.
Braconajul este reglementat de Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei.
La vânătoare au participat 27 de persoane. Poliţiştii de la Arme şi Muniţii vor contacta acum persoanele implicate pentru a-şi construi cazul.