Lugojenii sunt dornici să doneze sânge pentru a-şi ajuta semenii, însă acţiunile de recoltare sunt tot mai rare în municipiul de pe Timiş, chiar dacă nevoile spitalelor din ţară şi implicit din judeţul Timiş sunt tot mai mari.
În Lugoj, primul eveniment de acest fel din 2015 avut loc joia trecută, datorită Asociaţiei React şi Fundaţiei Vodafone România, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara.
În nici patru ore, 24 de persoane s-au arătat dornice să doneze voluntar sânge, pentru a veni în ajutorul semenilor.
„Ne dorim foarte mult să conştientizăm oamenii că donarea de sânge este o acţiune importantă, atât pentru ei, cât şi pentru beneficiari. Prin campaniile organizate, ne propunem să venim în ajutorul celor suferinzi şi să avem cât mai multe persoane care să înţeleagă impactul pe care donarea de sânge îl are asupra vieţilor omeneşti”, declara Andreea Rotaru, organizatorul campaniei.
În urmă cu aproape două decenii, la Lugoj, recoltările se efectuau regulat, de obicei în fiecare zi de joi, în fosta policlinică, spital sau prin fabrici, în special la I.T.L.
Acum, abia dacă mai au loc două campanii pe an.
„Fac o precizare importantă: la Lugoj exista Centru de Recoltare a Sângelui, la Policlinica de pe strada Oltului. Centrul de Conservare era doar la Timişoara, însă tot timpul la spital aveam un mic stoc de sânge, care trebuia mereu împrospătat. Îl ţineam pentru urgenţe: hemoragii interne, gastrice, de intestin gros, traumatisme, anumite cazuri de leucemie, cu distrugerea globulelor roşii şi atunci era necesară transfuzia. Nu am am avut niciodată probleme cu lipsa de donatori şi de sânge”, îşi aduce aminte doctorul Ioan Cinghiţă, fost director al Spitalului Municipal Lugoj.
Anii trecuţi, medicii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara veneau destul de des în oraş, însă în urmă cu vreo doi ani au renunţat la recoltările efectuate în spital.
„În Timiş sunt foarte multe spitale şi e nevoie permanentă de sânge pentru cei aflaţi în suferinţă. În trecut, am mai avut acţiuni la spital, dar am renunţat din cauză că aveam nevoie de un spaţiu mai mare pentru a putea lucra. Făceam şi 40 de recoltări pe zi. Eu cred că am putea relua colaborarea cu spitalul, pentru că avem lugojeni care vin şi în Timişoara pentru a dona sânge. În plus, putem veni şi la marile societăţi din Lugoj, dacă există cel puţin 20-25 de persoane dornice să doneze. Anii trecuţi veneam la o fabrică de pantofi, iar acum am avut un prim contact cu cei de la Autoliv, însă fiind perioadă de concedii, am amânat discuţiile pentru toamnă”, declara dr. Cristina Ghiocel, directorul centrului timişorean.
Reprezentanţii spitalului lugojean sunt dispuşi să ajute unitatea medicală şi să pună la dispoziţie un spaţiu care să satisfacă dorinţa specialiştilor timişoreni.
„Există posibilitatea rezolvării spaţiului necesar pentru deschiderea unui astfel de centru. Am avut discuţii cu cei de la Timişoara şi ştim cam ceea ce doresc. Trebuie să ne punem de comun acord, să vină să vadă care sunt posibilităţile spitalului şi cum putem să ne organizăm, să ne calăm pe necesităţile lor. Nu trebuie să uităm că noi suntem un spital pavilionar, iar spaţiile nu sunt atât de generoase, motiv pentru care în anii ce au trecut am făcut o serie de improvizaţii”, a afirmat Florin Voichescu, managerul Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei”.
Acesta şi-a exprimat chiar dorinţa de a reînfiinţa un centru în cadrul instituţiei medicale lugojene.
„Eu am solicitat ministerului un centru propriu de recoltare la nivel de municipiu, pentru că şi spitalul nostru are nevoie de sânge. Din păcate, nu am primit aprobarea, dar nu am renunţat la idee”, mai spunea Florin Voichescu.
Donatorii de sânge au fost tot timpul recompensaţi.
Înainte de revoluţie, aceştia primeau 18 lei, o masă caldă şi o zi liberă de la serviciu.
Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în prezent.
Acum, un donator beneficiază de şapte bonuri de masă, în valoare de peste nouă lei fiecare şi o zi liberă de la muncă.