Locuitorii din estul judeţului Timiş care insistă să facă gestul nobil sunt trimişi la Timişoara, la singurul centru din Timiş unde se pot face donaţii de sânge.
„Facem un apel către populaţia din zona Lugoj, în conformitate cu apelul din partea Ministerului Sănătăţii, la solidaritate pentru donarea voluntară de sânge. Persoanele care doresc să facă asta trebuie să se prezinte la Timişoara, la centrul de transfuzii, de luni până vineri, între orele 8:00 – 13:00”, a declarat Teodora Mateescu, purtător de cuvânt al Spitalului Municipal Lugoj.
Deplasarea până la Timişoara pe banii celui care vrea să faca donarea, cheltuielile cu transportul nu sunt decontate.
Centrul de transfuzii nu mai vine la Lugoj din cauza condiţiilor
Nici spitalele din Făget sau Recaş nu dispun de centre sau cabinete special amenajate pentru donarea de sânge. La Făget,o recoltare de sânge nu a mai avut loc de câţiva ani buni, pe când la Lugoj, atunci când au organizat o zi pentru donări, cei de la Centrul de Transfuzii din Timişoara au întâmpinat probleme organizatorice grave.
„Am venit odată la Lugoj şi a fost un donator. Dacă se ştie că vin cel puţin 30 de donatori şi e organizat totul, atunci ne deplasăm. Ultima dată am fost la Lugoj anul trecut, iar la Făget am fost de vreo două, trei ori şi au venit doi oameni să doneze. Aveam programări, veneam o dată pe lună, dar având în vedere cererea scăzută, n-am mai venit pentru că nimeni nu a mai fost interesat să ne cheme”, a declarat Cristina Ghiocel, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Timişoara.
Reprezentanţii centrului spun că deplasarea într-un oraş mai mic, cum sunt Lugojul sau Făgetul, trebuie făcută cu acoperirea costurilor şi doar dacă recoltatorii se întorc la Timişoara cu cel puţin 20 de pungi de sânge.
Chiar dacă cei de la spital nu i-au mai chemat la Lugoj de ani buni, se pare că donatori au fost în rândul jandarmilor şi la o firmă de mobilă din oraş.
„Am mai fost la Lugoj anul trecut, la o firmă de mobilă, dar şi la jandarmerie, nu în spital, dar am fost şi a fost bine. La spital am fost, am vorbit înainte şi ni s-a spus că da, să venim că e organizat şi când am ajuns acolo am găsit o sală undeva la psihiatrie, la etajul trei”, a mai spus Cristina Ghiocel. Din fericire, situaţia pe judeţ şi pe ţară în cazul băncii de sânge este una foarte bună la această oră.
Doar în Timişoara, sute de persoane se prezintă zilnic la centrul de transfuzii, campania naţională fiind primită pozitiv în rândul tuturor locuitorilor.
„Am avut 150, 200 de persoane pe zi, iar fluxul se menţine. Sunt stocuri de sânge, nu avem nicio problemă din acest punct de vedere”, a concluzionat Cristina Ghiocel.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească donatorii
Vârsta donatorilor trebuie să fie cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutatea, peste 50 de kilograme, tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, iar femeile trebuie să nu alăpteze şi să nu aibă diferite afecţiuni.
De asemenea, nu sunt eligibile pentru donarea de sânge persoanele care au TBC, Sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau boli de piele.
Centrul Regional de Transfuzie Sanguină este situat în Timişoara, strada Martir Marius Ciopec, numărul 1, iar informaţii detaliate despre procedura donării de sânge sau despre orar puteţi obţine la numerele de telefon 0356/ 175.711 sau 0256/482.271.