În perioada 14-17 mai, la Lugoj va avea loc în premieră absolută un eveniment care ridică o punte culturală spre îndepărtata Japonie. Evenimentul, intitulat Zilele Culturii Nipone la Lugoj, este organizat de Asociaţia „Prietenii Japoniei”
În perioada 14-17 mai, la Lugoj va avea loc în premieră absolută un eveniment care ridică o punte culturală spre îndepărtata Japonie. Evenimentul, intitulat Zilele Culturii Nipone la Lugoj, este organizat de Asociaţia „Prietenii Japoniei” din Cluj-Napoca, organizaţie non-guvernamentală care îşi propune promovarea culturii nipone în România, în cooperare cu Şcoala Creştină Baptistă „Harul” din Lugoj. Acţiunea se află pe Agenda Culturală a Consiliului Judeţean Timiş, care a alocat şi fonduri în valoare de 500 de lei. Oaspeţii Lugojului vor fi dl. Katsutaro Kawai, preşedintele asociaţiei româno – nipone, întemeiată în anul 1997, doamna Ayako Tonso şi alţi membri ai ONG-ului clujean. „Oaspeţii din Ţara Soarelui Răsare, care deja colaborează în mod regulat cu o şcoală gimnazială din Cluj, unde au înfiinţat un mic cor japonez, vor prezenta elevilor de la Şcoala Creştină „Harul” ateliere de origami – arta figurinelor din hârtie, un grup teatral bazat pe basme japoneze, ikebana – arta aranjării florilor şi kirimen – tehnică tradiţională de ţesut pânza, veche de peste 500 de ani. Nu vor lipsi ritualul ceaiului cu specific japonez – un kimono tea party, care va avea loc în fiecare zi, între orele 15-16 şi lecţiile de preparare a ceaiului verde”, ne-a declarat Emanuel Olariu, managerul Şcolii Creştine „Harul” din Lugoj.
Pentru că acţiunea are un caracter intercultural, copiii lugojeni vor învăţa cu acest prilej şi câteva cuvinte şi expresii în limba japoneză. De asemenea, vor învăţa cântece japoneze pe suport animat, numite Minna no Uta, care se bucură de mult succes în rândul copiilor din Japonia. Atât Katsutaro Kawai, cât şi Azako Tonso, sunt excelenţi vorbitori de limba română.