Discuţiile iscate de numirea lui Victor Birău în funcţia de director al Liceului ”Traian Vuia” din Făget nu au încetat în ”oraşul castanilor”.
Discuţiile iscate de numirea lui Victor Birău în funcţia de director al Liceului ”Traian Vuia” din Făget nu au încetat în ”oraşul castanilor”. Mai mult, ele au scos la iveală şi implicarea politică a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş (ISJT) în zecile de schimbări intervenite la nivelul conducerii unităţilor de învăţământ timişene petrecute înaintea deschiderii anului şcolar.
Director demis de Adronescu, numit din nou de acelaşi ministru!
Imediat ce primarul oraşului Făget a aflat de numirea lui Victor Birău, acesta a înaintat un memoriu către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) prin care atrăgea atenţia asupra noului director, care în anul 2009 a mai fost numit odată în acelaşi post, dar schimbat în urma unui control ordonat de către ministrul învăţământului de atunci şi de acum, Ecaterina Andronescu.
MECTS a trimis un răspuns Primăriei Făget prin care se spală pe mâini şi susţine că numire directorilor intră în sarcina „inspectoratului şcolar general, cu avizul consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar şi cu acordul scris al persoanelor solicitate”.
ISJT îşi prezintă punctul de vedere asupra înlocuirilor petrecute la liceul din Făget într-un act oficial semnat de conducerea inspectoratului prin care recunoaşte clar implicarea politicului în numirile din funcţiile de conducere ale unităţilor de învăţământ.
”Este susţinut de organizaţia PSD Făget şi de domnul Dorel Covaci”
În enumerarea meritelor actualului director Victor Birău este remarcat faptul că are gradul didactic I, o vechime în invăţământ de 17 ani, domiciliul în Făget şi ”domnul profesor Birău Victor este susţinut de organizaţia PSD Făget şi de domnul Dorel Covaci, deputat în circumscripţia electorală nr. 37 Timiş, colegiul uninominal 9”.
În urmă cu câteva zile, unul dintre semnatari actului respectiv, inspectorul şcolar adjunct Aurelian Sima a negat că numirile directorilor ar fi făcute pe criterii politice.
”Începând cu 1 septembrie, o parte dintre directorii de şcoli au fost schimbaţi din funcţie. Nu au fost schimbări politice, asta trebuie să fie clar. Eu vreau să vă spun că nici eu şi nici colegii directori nu am făcut o facultate pentru directori sau inspectori generali.
Aceste funcţii sunt trecătoare. În sistemul de învăţământ, dacă un profesor este titular la o anumită unitate de învăţământ poate să se detaşeze pentru o perioadă de un an de zile la o altă unitate, el rămânând titular în unitatea de unde a plecat. Acea detaşare este pe un an de zile. Delegaţia pe care o au pentru a fi directori, o au pentru un an de zile. Aceasta le expiră la 31 august şi inspectorul general poate să continue în anul următor cu aceeaşi persoană sau pot să fie alte persoane”, spune Sima, într-o declaraţie acordată săptămânalului Redeşteptarea.
Iată o copie a documentului: