Administrația locală a pregătit un proiect de hotărâre privind conferirea titlului de ”Cetățean de onoare al Municipiului Lugoj“ doamnei Maria Voronca.
”Invocând dispozițiile legale în vigoare, respectiv art.129 alin.(13) din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, grupul consilierilor Partidului Social Democrat din vechiul mandat, respectiv domnii Baboniu Marius-Cornel, Crăciunescu Iosif, Dumitriu Ionuț-Ștefan și Galescu Cristian-Pavel, au înregistrat sub nr. 16/16537 din 20.02.2024, în evidențele instituției noastre, un Referat prin care au prezentat activitatea doamnei Maria Voronca și contribuția semnificativă a acesteia în promovarea imaginii pozitive a municipiului, înfăptuită pe parcursul a mulți ani. Ulterior, la data de 18.03.2024 sub nr. 16/27044, același grup de consilieri înregistrează în evidențele instituției noastre o adresă prin care se transmit din nou documentele dosarului doamnei Maria Voronca, respectiv copie carte de identitate. conform cu originalul, C.V.-ul semnat olograf și cazierul judiciar”, se arată în anunțul privind elaborarea proiectului.
Acordarea titlului de ”Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj” doamnei Maria Voronca, pentru contribuția semnificativă în promovarea imaginii pozitive a municipiului, înfăptuită pe parcursul a mulți ani de viață, reprezintă o formă de cinstire a omului de seamă care a dus la creșterea prestigiului orașului de pe Timiș, a-i recunoaște oficial valoarea serviciilor aduse comunității în care trăiește, fiind în fapt o îndatorire a autorităților locale și o dovadă a respectului cuvenit.
”Față de cele prezentate subliniem că decernarea titlului de cetățean de onoare este un ritual străvechi în tradiția popoarelor civilizate, conservat din necesitatea de recunoaștere a valorii cetățenilor care prin munca și educația lor sunt un exemplu pentru generațiile viitoare. Acest titlu se decernează acelor cetățeni care, îmbinând erudiția cu talentul creator și munca asiduă au contribuit la recunoașterea municipiului Lugoj ca oraș cultural”, a transmis Primăria Lugoj.
Prin conferirea distincției s-ar realiza o apreciere a personalității doamnei Maria Voronca, ”Doamna teatrului lugojean”, și o încununare a complexei sale cariere, mărturie stând, CV-ul, piesă a dosarului.
O viață în slujba teatrului
Maria Voronca s-a născut în Bucovina, la Cernăuți, la data de 14 iulie 1939. Din cauza războiului, familia sa a trebuit să se refugiez și au ajuns la Lugoj pe când doamna Voronca împlinise cinci anișori. În clasa I a avut primul contact cu scena interpretând rolul de ”Albă ca Zăpada”.
Maria Voronca a fost remarcată de către doamna Nica Iustin Șerbănescu, regizoare a teatrului lugojean în acele vremuri, care mergea la toate școlile din oraș pentru a descoperi talente noi. A fost propusă imediat să joace în rolul unei pioniere pe nume Maia, în piesa ”Platon Krecet”, o piesă rusească scrisă de A. Kornelciuk și din acel moment așa i-a rămas numele.
În cariera artistică doamna Maria Voronca și-a desfășurat activitatea ca actor, regizor, scenograf și lector la cursurile de actorie.
Doamna Maia, alias Maria Voronca, a debutat ca profesionistă în 1964 la Teatrul de Stat din Turda, interpretând-o (la 24 de ani!) pe Baba Zinca, personaj de 80 de ani, din piesa ”Sosesc deseară” a lui Tudor Muşatescu. Interesant este că primul rol de compoziţie l-a interpretat la doar 18 ani, la Lugoj – ”femeia nebună” din ”Hanul de la răscruce” de Horia Lovinescu.
Între anii 1980-1991 a rost actor la Teatrul Liric din Craiova, iar în perioada 1991-2000 la Teatrul de Stat din Turda, unde a fost distribuită în peste 50 de roluri, obţinând numeroase premii și diplome de excelentă.
Începând cu anul 2003 a revenit la Lugoj și a devenit colaborator al Casei de Cultură a Municipiului Traian Grozăvescu, la secţia de teatru. În această perioadă a organizat lansări de carte, recitaluri poetice, Simpozionul Mihai Eminescu și multe altele.
Doamna Maria Voronca a realizat regia şi scenografa pieselor ”Ursitoarele”, ”Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, fiind un spectacol jucat la Lugoj, Fălticeni, Brașov, Reșiţa, Kiev, Caracal și Medgidia.
Cu piesele de teatru ”Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu,”O rugăciune de prisos”, de George Astalos, și ”Hangiţa”, de Carlo Goldoni, regizate de doamna Maria Voronca, trupa de teatru a Casei de Cultură a participat la festivaluri şi spectacole în Tulcca, Nisporeni, Caracal, Mediaș, Perigiali, unde a obținut premii și diplome. Trofeul Festivalului de Teatru Tragoș-Tulcea a fost acordat trupei de teatru din Lugoj în anul 2009 și Diploma de excelenţă la Festivalul de teatru din Fălticeni. Recitalul său din lirica lui Blaga i-a adus multiple premii la Festivalul Naţional ”Lucian Blaga” de la Sebeş Alba.
Pe lângă activitatea de actor şi regizor, doamna Maria Voronca a redeschis clasa de actorie din cadrul Şcolii de Arte ”Rernus Tașcău”, având cinci generaţii de absolvenţi.
Maria Voronca, numită și ”Doarnna Teatrului Lugojean”, a fost premiată cu Trofeul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Lugojene, ediţia a VIII-a – 2018, organizată de Fundația Europeană Drăgan și Primăria Lugoj, în parteneriat cu săptămânalul Redeșteptarea.