Doamnă Președintă, Excelențe, distinși oaspeți, doamnelor și domnilor,
De la început, permiteți-mi să vă urez bun venit tuturor – celor care ați călătorit din toate colțurile globului – pentru că ați făcut convenabil să participați la reuniunea specială a Comitetului de Combatere a Terorismului al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Este pentru prima dată când Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite ține o reuniune, în orice format, în India. Faptul că face acest lucru atunci când sărbătorim cea de-a 75-a aniversare a independenței noastre, „Azadi Ka Amrit Mahotsav” este deosebit de demn de remarcat.
Mulțumesc membrilor Comitetului și Direcției Executive Antiterorism pentru eforturile depuse în organizarea acestei reuniuni speciale în India. De asemenea, aș dori să mulțumesc Excelenței Sale Antonio Guterres, Secretarul General al N.U. pentru observațiile sale care au fost citite tocmai acum de către Ambasador. Prezența dumneavoastră, astăzi, aici la Delhi, pentru această reuniune specială a CCT demonstrează importanța – pe care membrii Consiliului, statele membre și o gamă largă de părți interesate o acordă acestei fațete critice și emergente a terorismului. Faptul că acest Consiliu de Securitate organizează reuniunea specială a Comitetului său de Combatere a Terorismului în India este, de asemenea, rezultatul faptului că acțiunea de combatere a terorismului a devenit una dintre prioritățile de top în timpul mandatului nostru în curs în Consiliul de Securitate.
Terorismul rămâne una dintre cele mai grave amenințări la adresa umanității. Consiliul de Securitate al N.U., în ultimele două decenii, a dezvoltat o arhitectură importantă, construită în primul rând în jurul regimului de sancțiuni împotriva terorismului, pentru a combate această amenințare. Acest lucru a fost foarte eficient în a anunța acele țări care au transformat terorismul într-o întreprindere finanțată de stat. În ciuda acestui fapt, amenințarea terorismului nu face decât să crească și să se extindă, în special în Asia și Africa, așa cum au subliniat înscrisurile succesive ale rapoartelor de monitorizare ale Comitetului de sancțiuni 1267. Descoperirile și inovațiile tehnologice din ultimele două decenii au fost transformatoare în modul în care funcționează lumea în fiecare aspect.
Aceste tehnologii noi și emergente – de la rețelele virtuale private și serviciile de mesagerie criptate până la blockchain și monede virtuale – oferă un viitor foarte promițător pentru o gamă largă de beneficii economice și sociale pentru omenire. Cu toate acestea, există un revers, în special în ceea ce privește terorismul.
Aceste tehnologii au generat, de asemenea, noi provocări pentru guverne și pentru organismele de reglementare din cauza vulnerabilității lor potențiale la utilizarea abuzivă de către actori nestatali, având în vedere însăși natura unora dintre aceste tehnologii și mediul de reglementare în curs de dezvoltare. În ultimii ani, grupurile teroriste și ideologii lor, în special în societățile deschise și liberale și atacatorii de tip „lupi singuratici” și-au îmbunătățit semnificativ capacitățile prin obținerea accesului la aceste tehnologii.
Ei folosesc tehnologia și banii și, cel mai important, etosul societăților deschise, pentru a ataca libertatea, toleranța și progresul. Internetul și platformele de social media s-au transformat în instrumente puternice în setul de instrumente al grupărilor teroriste și militante pentru răspândirea teoriilor de propagandă, radicalizare și conspirație care vizează destabilizarea societăților.
Un alt punct adițional la îngrijorările existente pentru guvernele din întreaga lume este utilizarea sistemelor aeriene fără pilot de către grupurile teroriste și rețelele criminale organizate. Fiind o opțiune relativ ieftină și cu o accesibilitate din ce în ce mai ușoară, utilizarea abuzivă a acestor platforme aeriene fără pilot în scopuri nefaste de către grupurile teroriste, cum ar fi livrarea de arme și explozibili și atacuri direcționate, au devenit un pericol iminent. Prin urmare, acestea reprezintă o provocare pentru agențiile de securitate din întreaga lume. Posibilitățile de utilizare a dronelor înarmate în scopuri teroriste împotriva activelor strategice, de infrastructură și comerciale necesită o atenție serioasă din partea statelor membre.
Avem propria noastră experiență a atacurilor de la Mumbai din 2008 și vă veți aminti cu toții din briefingul recent – experiența noastră ne-a arătat cum o tehnologie benignă a Voice over Internet Protocol (VoIP) ar putea fi folosită pentru organizarea și dirijarea unui astfel de atac terorist barbar de dincolo de granițele noastre.
Mai recent, aceste grupuri teroriste au folosit platforme aeriene fără pilot, cum ar fi drone și quadcoptere, pentru traficul transfrontalier de droguri și arme și pentru a comite atacuri teroriste. Și astfel de riscuri nu se limitează doar la India. În Africa, dronele au fost folosite de grupurile teroriste pentru a monitoriza mișcările forțelor de securitate și chiar ale forțelor de menținere a păcii ale Națiunilor Unite, făcându-le vulnerabile la atacuri teroriste. În urmă cu câteva luni, teroriștii au lansat atacuri transfrontaliere cu drone în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, vizând civilii și infrastructura civilă, ceea ce a dus la rănirea și pierderea de vieți, inclusiv pentru cetățenii indieni de acolo. India a condamnat ferm aceste atacuri transfrontaliere cu drone atât în Emiratele Arabe Unite, cât și în Arabia Saudită.
În acest context, am simțit că este urgent să inițiem o discuție concentrată în cadrul acestui organ dominant al Consiliului de Securitate – Comitetul de luptă împotriva terorismului – însărcinat cu scopul combaterii terorismului, asupra acestei amenințări în evoluție din utilizarea abuzivă a tehnologiilor noi și emergente. În luna ianuarie a anului trecut, în timp ce mă adresam Consiliului de Securitate cu privire la problema terorismului, am solicitat necesitatea ca și comunitatea internațională să adopte un punct de acțiune în 8 puncte, care rămâne relevant și în contextul reuniunii de astăzi. Unul dintre punctele cheie pe care l-am susținut a fost ca statele membre să mărească finanțarea pentru organismele N.U., cum ar fi Oficiul Națiunilor Unite pentru Combaterea Terorismului, ONUCT.
Îl avem alături pe ambasadorul Vladimir Voronkov, subsecretarul general pentru combaterea terorismului. Excelență, sunt bucuros să anunț că India va aduce o contribuție voluntară de jumătate de milion de dolari în Fondul fiduciar al N.U. pentru combaterea terorismului în acest an, pentru a spori eforturile ONUCT de a oferi sprijin pentru consolidarea capacităților statelor membre în prevenirea și contracararea amenințării terorismului.
Aș dori să închei reafirmând angajamentul Indiei în consolidarea eforturilor internaționale de combatere a terorismului, inclusiv combaterea utilizării tehnologiilor noi și emergente.
„Declarația de la Delhi” care urmează să fie adoptată la această reuniune specială a CCT va exemplifica angajamentul comunității internaționale în abordarea amenințării utilizării tehnologiilor noi și emergente în scopuri teroriste. Suntem onorați să găzduim această reuniune specială a Comitetului de Combatere a Terorismului din India și să contribuim la eforturile internaționale în acest sens. Sunt încrezător că Reuniunea Specială de astăzi va fi încă o piatră de hotar pentru ca acest Consiliu să se ocupe de problema presantă, care necesită o atenție urgentă din partea comunității internaționale.
Vă mulțumesc !