Dacă în trecut educaţia sexuală era un subiect tabu în şcoli, acum lucrurile s-au schimbat iar profesorii şi părinţii au început să înţeleagă şi să acorde mai mult atenţie acestei teme. De exemplu la Şcoala generală “Eftimie Murgu” din Lugoj
Dacă în trecut educaţia sexuală era un subiect tabu în şcoli, acum lucrurile s-au schimbat iar profesorii şi părinţii au început să înţeleagă şi să acorde mai mult atenţie acestei teme. De exemplu la Şcoala generală “Eftimie Murgu” din Lugoj, orele de educaţie sexuală încep chiar de la elevii de clasa a VI-a.
“La iniţiativa diriginţilor, care o au alături pe doamna psiholog a şcolii, s-au realizat diferite activităţi cu temă centrală educaţia sexuală. La clasa a VI-a spre exemplu, doamna psiholog a propus separat activităţi pentru băieţi şi pentru fete, pentru a nu se simţi stânjeniţi unii faţă de ceilalţi. Au fost prezentate filmuleţe în urma cărora s-au realizat dezbateri. Nu beneficiem încă de un manual referitor la viaţa sexuală, însă ne străduim să suplinim lipsa lui. La clasele a VII-a şi a VIII-a au fost discutate probleme legate de metodele de contracepţie şi s-a pus accent pe faptul că startul vieţii sexuale trebuie să fie undeva mai departe de această vârstă”, a declarat Daciana Ardelean, directorul Şcolii generale “Eftimie Murgu”.
Profesorii spun că i-au invitat şi pe părinţi la aceste activităţi şi că în majoritatea cazurilor sunt mai stânjeniţi decât copii. “Este foarte bine ca aceste activităţi să fie desfăşurate atât în rândul copiilor, cât şi în rândul părinţilor. Şi părinţii trebuie conştientizaţi şi trebuie învăţaţi cum să răspundă la diferitele întrebări puse de copii. Ei trebuie să ştie să dea răspunsuri prompte şi corecte atunci când copii vin cu diferite curiozităţi sau ridică diferite probleme legate de viaţa sexuală”, a mai adăugat Daciana Ardelean.
La licee se insistă pe tema educaţiei sexuale. Consilierea se face pe grupuri şi chiar individual. Diriginţii sunt cei care solicită prezenţa psihologului în orele de dirigenţie, pentru a discuta aceste teme. “Activităţile sunt diverse, legate de metodele de contracepţie, de debutul vieţii sexuale, când este un timp potrivit pentru a începe viaţa sexuală sau ce presupune la un moment dat un abuz sexual. Sunt multe situaţii în care copiii vin cu anumite întrebări şi, dacă nu le este foarte uşor să le expună în public, mi le scriu pe bileţele, fără să le semneze”, a spus Beatrice Franţescu, psiholog la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”.
În ceea ce priveşte consilierea individuală, copiii sunt cei care merg la cabinetul şcolar şi ridică diferite probleme legate de viaţa sexuală. “Vin la cabinet pentru că nu au destule informaţii sau pentru că unele dintre lucrurile pe care le citesc, nu le înţeleg. Chiar dacă există multe informaţii pe internet, aceştia conştientizează mult mai bine aspectele legate de viaţa sexuală atunci când le explică cineva aceste lucruri”, este de părere Beatrice Franţescu.