La 31 decembrie 2011 expiră mandatele de management a doi directori de instituţii culturale din Lugoj. Este vorba despre Henrieta Szabo şi Nicolae Blidaru.
La 31 decembrie 2011 expiră mandatele de management a doi directori de instituţii culturale din Lugoj. Este vorba despre Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale şi Nicolae Blidaru, directorul Casei de Cultură a Municipiului.
Având în vedere că la evaluarea managementului cei doi directori au luat nota 10, acestora li se permite să candideze fără a avea contracandidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiilor respective. I-am întrebat pe cei doi manageri ce va cuprinde noul lor „caiet de obiective” care va intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale, spune că în primul rând, există câteva lucruri care vor fi continuate şi dezvoltate: „Principalul argument al nostru a fost şi va fi promovarea cărţii, prin numeroasele lansări de volume care i-au avut ca protagonişti pe autorii lugojeni, bănăţeni în general, dar şi pe autori consacraţi pe plan naţional, cum ar fi Radu Paraschivescu, Mircea Dinescu, Pavel Şuşară, Paul Eugen Banciu, Robert Şerban, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieş, Doina Uricariu, Varujan Vosganian, etc. Am reuşit transformarea Festivalului „Lucian Blaga” într-o manifestare naţională şi internaţională, cu participări externe din Serbia, Ungaria, Republica Moldova şi Spania.
Am editat până acum şapte plachete cu premianţii ediţiilor concursului de poezie „Lucian Blaga” şi vom continua acest lucru, în ciuda condiţiilor grele din punct de vedere economic. De şapte ani, acordăm Premiul „Cititorul anului”, ca recunoaştere a atitudinii faţă de lectură, faţă de bibliotecă, în general. Am reuşit inaugurarea Programului Biblionet, cu un maximum de finanţare pentru nivelul nostru de Bibliotecă municipală – 16.000 de dolari pentru zece PC-uri, scanner şi programele soft originale puse la dispoziţie de Fundaţia Bill şi Melinda Gates. Cu sprijinul Primăriei, Biblioteca Municipală are deja o nouă înfăţişare exterioară şi am toată încrederea că investiţia va continua, astfel încât în doi ani să avem renovat şi interiorul, plus amenajarea unei săli de lectură corespunzătoare”.
Pe lângă noua sală de lectură, proiectele directoarei Herieta Szabo pentru noul mandat sunt legate de îmbogăţirea colecţiilor de carte, inclusiv audiobook şi cărţi în limbile franceză, germană, maghiară (până acum s-a beneficiat de sprijinul Centrului Cultural Francez, de la Institutul Cultural German, al Asociaţiei Bibliotecarilor de limbă maghiară).
„Am aplicat de curând la concursul de participare comunitară al Biblionet, pentru un grant de 2.500 USD. Proiectul nostru se numeşte „Cartea care apropie – Biblioteca Municipală Lugoj în slujba comunităţii locale” şi concurează cu alte trei biblioteci de nivelul nostru din ţară. Vrem să punem la punct un web site profesionist, în care Fondul de Carte Banat, constituit în ultimii ani, să fie accesibil şi în format PDF”, spune Henrieta Szabo.
Un ultim proiect vizează digitalizarea arhivei de ziare şi reviste a BML, ca şi a întregii baze de date, prin intermediul unui program avansat numit TimLib, absolut necesar, dar care este destul de scump.
Profesorul Nicolae Blidaru, directorul Casei de Cultură a Municipiului, îşi face planuri doar până în 23 septembrie 2015, când va ieşi la pensie. „Mă pregătesc pentru un nou mandat, dar care va fi doar de trei ani şi jumătate, în loc de cinci, deoarece intenţionez să mă retrag la vârsta pensionării”. Obiectivele noului mandat se referă la managementul artistic, cel financiar şi al resurselor umane.
La capitolul artistic se numără amplificarea numărului de premiere la cor, la teatru şi la folclor, dezvoltarea parteneriatelor şi schimburilor culturale, care creează nu numai imaginea instituţiei, ci şi a Lugojului, ca oraş cultural şi amplificarea activităţii festivaliere.
„În 1990, când am preluat funcţia de director, la această instituţie exista un singur festival – cel coral. În prezent avem festivaluri internaţionale de teatru, de folclor, de cor, de blues. Am avut deja două ediţii ale festivalului de muzică şi poezie, iar de la anul intenţionăm să inaugurăm un festival de muzică folk”, precizează Blidaru.
Atragerea de noi colaboratori amatori, care să fie instruiţi de profesionişti, e un alt obiectiv important. Profesorul Blidaru doreşte atragerea de noi resurse financiare, în afara subvenţiilor de la Consiliul local şi cel judeţean.
Afilierile internaţionale – a Corului „Ion Vidu” la „Europa Canta” cu sediul la Viena, a Teatrului „Traian Grozăvescu” la AITA cu sediul la Tallin şi a Ansamblului „Lugojana” la CIOOF constituie premise şi pentru accesarea de fonduri europene.
{jathumbnail off images=”images/!poze_site/directori.jpg”}