Evoluția datelor oficiale furnizate de Guvernul României, Ministerul de Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Grupul de Comunicare Strategică arată o creștere a cazurilor noi de coronavirus pe plan național. Dr. Dan Cliciovan, medic primar ATI, șeful compartimentului de terapie intensivă de la Spitalul Municipal din Lugoj, alături de colectivul său, a tratat până acum cu succes trei cazuri grave de infecție cu CoVid, o performanță foarte bună în raport cu alte spitale din țară.
Analizând cifrele, dr. Cliciovan spune că riscăm să ne întoarcem la statistica din perioada stării de urgență. În trecut, Dr. Dan Cliciovan a acumulat o experiență importantă la secții ATI din Occident, la spitalele britanice Luton & Dunstable Hospital, Glan Clwyd Hospital – Northern Wales, Leicester Royal Infirmery, plus trei contracte la North Tees Hospital şi, în Italia, la San Dona di Piave – Clinica Rizzola, Spitalul ”Abano Terme” Padova, Casa di Cura ”Villa Igea” – Ancona şi Spitalul ”Giovanni XXIII” – Monaster di Treviso. Rugat să comenteze situația actuală, medicul lugojean constată cu regret că ”față de minimul de cazuri din 8 iunie, când am avut un număr, ușor de ținut minte, de 4.444 de cazuri, acum avem cu încă 1.200 în plus.
Suntem la 5.662 de cazuri noi și trendul e crescător.
Statistica arată că mai avem foarte puțin și ne întoarcem la cifrele de dinaintea mijlocului lunii mai, când încă mai eram în stare de urgență. Am reajuns la un număr constant de 300 – 350 de noi infectări pe zi. Oameni buni, nu e de glumă”.
Săptămâna trecută am avut un caz diagosticat pozitiv la spitalul din Lugoj
Deși pericolul nu a trecut, dr. Dan Cliciovan spune că ”harta coronavirusului s-a schimbat în România, nu vorbim de o distribuție egală. În zone greu încercate, cum a fost județul Timiș, înregistrăm mai puține cazuri noi ca în trecut. În schimb, o zonă practic neatinsă precum Harghita, care avea 18 cazuri, a sărit acum la 240. La Lugoj, cel mai recent caz depistat a fost săptămâna trecută, în urma analizelor unui pacient din Făget. Analiza s-a făcut la Lugoj, iar pacientul a fost trimis la Spitalul Clinic Dr. Victor Babeș din Timișoara”.
Riscăm să ne întoarcem la numărul de cazuri CoVid din perioada de urgență!
Din nefericire, sunt foarte mulți lugojeni care nu cred în acest virus. Medicul Dan Cliciovan a răspuns pe rețelele de socializare acestora, punctând că ”Austria stă bine în momentul ăsta, are vreo 20 de cazuri noi pe zi, față de noi, care suntem din nou la peste 300, după ce inițial s-a gestionat bine criza, și eram în jur la 100. Dacă ați fi lângă mine, v-aș arăta radiografiile celor pe care eu personal i-am tratat, ce pneumonii înfiorătoare pot face, și multe complicații neașteptate la alte tipuri de pneumonii virale. Unii au scăpat, alții nu, și am avut rezultate bune comparativ cu alte spitale. Cum naiba să ignori că unele țări, mă refer la cele europene, lângă noi, aveau sute de morți zilnic, uneori se depășea mia, ambulanțe înghesuite în fața spitalelor, care nu mai aveau unde să lase pacienții din cauza lipsei locurilor! Da, 85 % dintre pacienți au simptome ușoare sau medii, dar 15% necesită terapie intensivă.
Dintre cei care necesită terapie intensivă, jumătate mor!
Dintre cei care necesită terapie intensivă, jumătate mor, iar procentul de decedați, dintre cei care necesită intubație și ventilație mecanică, este de 90%, plus minus un pic, în funcție de vârstă și afecțiuni preexistente.
Nu ai cum să știi până nu vezi cu ochii tăi, ori ca medic, ori ca pacient. Deși se comportă ca o răceală în majoritatea cazurilor, are o rată extrem de mare a complicațiilor, mai ales poate dezvolta pneumonii înfiorătoare, la rându-le cu complicații mortale, plus alte complicații ce nu sunt specifice altor viroze respiratorii”.
În încheierea mesajului său, dr. Cliciovan face apel la responsabilitate:
”Da, nu trebuie să ne isterizăm, doar să respectăm măsurile impuse de autorități, care au fost și n-au fost respectate. Iar partea cu n-au fost respectate o vedem într-o nouă creștere a numărului de cazuri, aproape ca în perioada stării de urgență, doar că nu mai sunt la noi (n.r. – în județ), ci sunt altfel distribuite. Când stai ore în combinezon și fierbi la propriu, când ești leoarcă până la piele la ieșirea din salon, când vezi cum se moare de boala aceasta, când riști să te contaminezi tu și familia ta, toate astea în timp ce unii vorbesc la televizor vrute și nevrute, n-ai cum să privești lucrurile cu îngăduință”.
Medicul lugojean speră că se vor respecta toate eforturile ce se fac. Pentru a nu încheia într-o nuanță pesimistă, să mai notăm faptul că se pare că noile cazuri nu mai sunt atât de intense ca la început, dar și aici virusologii au opinii împărțite.