Un lugojean s-a trezit cu un musafir neaşteptat în propriul apartament, după ce rădăcinile unui nuc au străpuns pardoseala locuinţei.
Deşi pare greu de crezut, construcţia afectată este situată lângă grădiniţa din cartierul Micro I, fiind unul din puţinele blocuri din oraş ce nu are beci.
Problemele au început să apară în urmă cu trei-patru ani, când rădăcinile puternice s-au strecurat pe sub fundaţia blocului, construit la sfârşitul anilor ’60 şi au intrat în una din camere. Din construcţie, imobilul nu a fost prevăzut cu boxe tehnice şi nici pardoseală din beton armat, care ar fi putut împiedica extinderea rădăcinilor.
„În cartier sunt patru blocuri fără subsol tehnic. Lângă unul dintre ele este un nuc care a crescut aproape de pereţii blocului şi rădăcinile puternice au putut să intre pe sub fundaţie, pentru că nu este beci cu planşeu de armătură”, a explicat Vasile Chiran, preşedintele uneia dintre asociaţiile de proprietari din Micro I.
Rădăcinile au distrus amenajarea interioară a locuinţei, dislocând parchetul care acoperă pardoseala. Nereuşind să găsească o soluţie care să rezolve problema, proprietarii au făcut apel la autorităţile locale şi au scos apartamentul la vânzare.
„Problema este una serioasă şi am depus mai multe sesizări, ultima dintre ele chiar anul acesta, la Serviciul Sere şi Spaţii Verzi din Primăria Lugoj. Sperăm să fim cuprinşi în planul de eliminare a arborilor periculoşi din apropierea construcţiilor. Din câte ştiu locuinţa este pusă la vânzare”, a precizat Vasile Chiran.
Conducerea de la spaţii verzi a anunţat că va întreprinde verificări în teren şi va lua o decizie. Nucul se află pe lista speciilor protejate şi nu poate fi tăiat decât cu aprobări speciale.
„Ne vom deplasa la adresa indicată şi dacă se constată cele din sesizare, se poate lua o aprobare de la Garda de Mediu şi se poate interveni pentru extracţia materialului lemnos periculos”, a declarat Angela Neagoe, şefa Serviciului Sere şi Spaţii Verzi.