Edilii din Tomeşti continuă să se teamă de inundaţii, din cauza problemelor care au apărut pe partea superioară a râului Bega, între Luncanii de jos şi Valea lui Liman.
Mai exact, digul de protecţie şi de susţinere a drumului, construit după dezastrul din 2000, a început să se rupă.
Reprezentanţilor comunei le e frică de o ploaie sau o viitură mai serioasă, care ar putea distruge digul.
”Cei de la Apele Române nu ştiu decât să vină şi să ia bani. Se laudă cu îndiguiri pe nu ştiu unde, dar aici, în ultimii 15 ani nu au făcut nimic. Zidurile de sprijin de pe Bega au început să cadă. Apa a săpat pe sub ele şi le-a rupt. Albia nu o mai decolmatează nimeni. Au crescut arbori şi au apărut insuliţe pe mijlocul râului. Dacă vine o apă mare, cu lemne şi tot ce mai aduce de pe versanţi, se poate bloca râul. Oamenii vin la noi şi ne spun că le e teamă că apa le va inunda iarăşi gospodăriile. Nu au uitat nici acum experienţele trăite în anii 2000 şi 2005”, ne-a declarat Costel Medelean, primarul Tomeştiului.
Pentru că nu se bazează pe sprijinul celor de la Apele Române, edilii locali au investit zilele trecute circa 80.000 de euro într-un buldoexcavator pentru a putea decolmata albia râului şi a afluenţilor săi, dar şi pentru deszăpeziri în sezonul rece.
”Este un utilaj care ne va fi foarte util. L-am achiziţionat cu 80.000 de euro cu tot cu T.V.A, dar jumătate din bani i-am avut atraşi pe un proiect cu finanţare europeană în valoare de 42.000 de euro, prin Asociaţia Microregională Ţara Făgetului. Restul banilor i-am suportat de la bugetul local. În scurt timp ne vom apuca să decolmatăm albia râului, pentru că pe sprijinul celor de la Apele Române nu poţi conta”, a mai spus edilul şef.
Ultimele lucrări la zidurile de îndiguire şi lărgire a albiei au avut loc între anii 2000 şi 2001, după inundaţiile care au omorât doi locuitori din Tomeşti.
În total, ele au fost construite pe o lungime de peste şapte kilometri.
Unde dracu vedeti voi inundatii? In Banat ne rupe seceta si voi inventati stiri cu inundatii!