Întărirea negativă nu trebuie confundată cu pedeapsa. Pedeapsa vizează reducerea unui comportament, pe când întărirea negativă menținerea unui comportament prin reducerea unei stimulări aversive. Mare parte din comportamentele noastre sunt rezultante ale unei întăriri negative.
De exemplu ca să nu mai plângă copilul îl luăm în brațe, ca să nu fim amendați respectăm regulile de circulație etc.
Întărirea negativă determină creșterea manifestării a doua tipuri de comportamente și anume:
- Evaziunea – comportament prin care scăpăm de sub incidența unor situații actuale. De exemplu luăm un antinevralgic ca să scăpăm de durerea de cap etc.
- Evitarea – reprezintă un comportament care are funcția de a preîntâmpina o posibilă situație aversivă viitoare. De exemplu nu ne prezentăm la un examen ca să evităm un eșec, evităm să ne implicăm într-o relație ca să preântâmpinăm un eventul eșec în relație.
Întărirea negativă rezidă în intensificarea comportamentelor de evitare sau de evadare de sub incidența unor situații negative. Caracterul aversiv sau benefic al unei situații este rezultatul uner atribuiri și nu a unei experiențe directe cu acea situație.
Tipuri de întăriri sociale negative: critica, dezaprobarea etc.
În cazul întăririi se recomandă ca:
- Să fie definit clar comportamentul care se dorește a fi întărit.
- Să fie utilizate întăririle disponibile.
- Se face trecerea de la întăririle imediate ( se folosesc mai ales în faza de învățare ) la întăririle decalate ( pentru consolidarea comportamentelor ).
- Se descrie comportamentul în momentul în care se aplică întărirea.
- Se repetă verbal asocierea pe care se bazează întărirea. ( Ex. ,, Dacă iți faci temele, eviți să iei nota 4 ,,.
Penalizarea ( pedeapsa ) – reprezintă orice stimul sau eveniment ce determină reducerea unui comportament. Nu orice stimul care produce durere sau eliminarea unor privilegii constituie o pedeapsă. Un stimul care nu reduce comportamentul vizat, chiar dacă este dureros nu constituie o pedeapsă.
Tipuri de pedepse
- Pedeapsa fizică – se bazează pe administrarea de stimuli care produc durere fizică. Este cea mai ineficientă formă de penalizare și induce o serie de efecte negative.
- Represorii verbali – sunt de fapt expresii care, fiind deseori asociate cu diverse forme de penalizare au devenit penalizari condiționate. Pot avea ca și efect reducerea unui comportament.
- Interdicțiile: ,,Nu fă asta ! ,,
- Amenințările verbale: ,,Dacă faci lucrul acesta nu mai vorbesc cu tine, primești bătaie etc ,,
- Stimuli nonverbali: mânia, gesturile dușmănoase etc
Deseori, aceste expresii au fost uramte de penalizare, astfel încat au capacitatea de a reprima un comportament în desfășurare.
- Time-out-ul sau excluderea – se referă la scoaterea unei persoane care a efectuat un comportament indezirabil dintr-o situație recompensativă. De exemplu excluderea dintr-un grup, punerea la colț etc.
- Sancțiunea – se referă la retragerea unor întăriri de care a beneficiat cineva ca urmare a unui comportament indezirabil. De exemplu amenzile, retragerea anumitor privilegii.
multumesc pentru articol. a fost de folos