Producătorii agricoli care vor să beneficieze de sumele alocate de Guvern drept despăgubiri pentru culturile distruse de seceta din vara aceasta, au la dispoziţie toată luna noiembrie pentru a depune documentaţia necesară.
Schema despăgubirilor aprobată recent de Guvern printr-o Ordonanţă de Urgenţă este destinată doar acelor agricultori care îşi desfăşoară activitatea în producţie.
Fermieri care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, producătorilor agricoli – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale – constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.
Pentru a beneficia de aceste ajutoare, producătorii trebuie să dețină proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat în perioada 1 aprilie 2015 — 20 octombrie 2015, conform legislației pentru situațiile de urgență, semnat de membrii comisiei și în care să fie înscrise informații privind cultura, suprafața calamitată, procentul de calamitare de peste 30% și să fie înregistrați în evidențele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015.
Plățile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreț, pășuni și fânețe.
Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat pentru producătorii persoane fizice sunt de 280 de lei/hectar la porumb boabe, 285 de lei/hectar la floarea-soarelui, 335 de lei/hectar la soia, 1.130 de lei/hectar la cartof, 600 de lei la sfeclă de zahăr, 1.490 de lei/hectar la legume de câmp, 225,5 de lei/hectar la plante de nutreț, 50 de lei/hectar la pășune și 75 de lei/hectar la fâneață.
Cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune la centrele APIA locale sau județene unde solicitantul a depus cererea unică de plată pentru anul 2015, însoţită de următoarele documente: copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului mandatat, copie a atestatului de producător, după caz, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului/reprezentantului legal, copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, document cont bancar deschis la instituţii de credit pentru persoanele fizice, document aferent contului deschis la Trezoreria Statului pentru persoane juridice.
Solicitantul va prezenta și documentele originale .
Nu sunt eligibili acestei scheme beneficiarii declaraţi, de APIA.
neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ. Termenul limită de depunere a cererii este 30 noiembrie 2015.