
Lugojeanul Sorin Stragea, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cea în care s-a pus problema noului statut al parlamentarilor, susţine că mult discutata extindere a imunităţii nu există şi că orice parlamentar care este vinovat de fapte penale poate fi arestat în orice moment.
„Practic s-a discutat foarte mult pe tema acestei superimunităţi. Este o teză falsă pentru că aşa zisa imunitate este prevăzută în mod expres în Art.72 din Constituţie. Parlamentarii au imunitate doar pentru declaraţii politice şi doar pentru vot. Orice parlamentar care încalcă legea poate fi trimis în judecată şi judecat. Singura discuţie este referitoare la reţinerea şi percheziţia, care tot în conformitate cu Constituţia se face cu acordul camerelor”, susţine Stragea.
Ce s-a schimbat la imunitatea parlamentarilor
Conform Mediafax, Comisia de statut a menţinut forma iniţiatorilor proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor în cazul solicitărilor de arestare, reţinere sau percheziţie, făcându-se referire la „motivele concrete şi temeinice” ale cererii procurorilor.
Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia de statut se menţionează că solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie „trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”.
În baza acestei solicitări, parlamentarii pot decide la nivelul comisiei de specialitate în cel mult 3 zile recomandarea pe care o fac plenului respectivei camere a Parlamentului.
De asemenea, Comisia de statut propune în finalul proiectul de lege un amendament care face referire la abrogarea oricăror prevederi contrare în cazul parlamentarilor.”Orice dispoziţie contrară prezentei legi se abrogă”, se arată în finalul raportului comisiei de specialitate.