În cadrul acţiunii ”Verde pentru biciclete” de sâmbătă, 22 august, va avea loc şi o demonstraţie de graffiti, de la orele 17. Aceasta se va desfăşura pe tot parcursul evenimentului, până la încheierea turului cu bicicletele prin oraş.
În cadrul acţiunii ”Verde pentru biciclete” de sâmbătă, 22 august, va avea loc şi o demonstraţie de graffiti, de la orele 17. Aceasta se va desfăşura pe tot parcursul evenimentului, până la încheierea turului cu bicicletele prin oraş.
Verde pentru Biciclete organizează la Lugoj două manifestări cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilităţii
Autorul este Alexandru Dandu, un tânăr lugojean, student la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, iar locaţia aleasă este fostul teren de fotbal din parcul George Enescu. ”Voi face un desen liber, pe o temă în concordanţă cu evenimentul. Nu ştiu exact ce voi desena, mă voi hotărî la faţa locului”, a declarat Alexandru Dandu pentru Redeşteptarea.
Face graffiti de la nouă ani!
Tânărul a început să practice arta stradală de la vârsta de nouă ani. Primele sale expoziţii le-a susţinut la 9 şi la 11 ani. De atunci a mai participat la evenimente doar cu Clubul Elevilor din Lugoj sau pur şi simplu proiecte personale.
”Fac graffiti de la nouă ani, însă în ultimul timp am încercat ca arta pe care o fac pe stradă să o pot pune într-un spaţiu mai conformist, o galerie de artă sau pur şi simplu lucrări care să îşi aibă locul în casele oamenilor”, a continuat tânărul.
Cele mai importante evenimente la care a luat parte şi unde şi-a expus lucrările au avut loc chiar în acest an, la Student Fast şi la Internatinal Street Art. La ultimul, care a avut loc la Timişoara în urmă cu două săptămâni, a avut expusă o lucrare la Iulius Mall, în parcarea albastră de la subsol. La International Street Art au mai participat artişti din Elveţia, Austria, Timişoara, Braşov şi Bucureşti.
Alexandru spune că arta stradală presupune, pe lângă talent, răbdare şi mult timp alocat. ”În primul rând trebuie să-ţi placă. Acesta e cel mai important lucru în tot ceea ce faci. Un artist de graffiti trebuie să îşi cumpere el materialele, să îşi aleagă locurile, plus că e riscant deoarece e ilegal oarecum. Elementul principal este spray-ul. Cu el se lucrează cel mai des, însă există şi markere, postere şi tot felul de materiale mai nonconvenţionale pentru a face graffiti. Arta stradala presupune o muncă de 24 de ore. Dacă activezi în aşa ceva eşti non stop angrenat în acestă activitate”, a adăugat tânărul.
Alexandru Dandu a mărturisit că atunci când s-a apucat de graffiti a căutat tot felul de clădiri părăsire pentru a-şi expune lucrările, întrucât ştia că nu este atât de profesionist încât să şi le expună într-o zonă mai centrală.
”Căutam tot felul de clădiri părăsite unde intram şi desenam sau pur şi simplu mi-am desenat toţi pereţii. De curând am început să lucrez mai la vedere, iar rezultatul a fost foarte apreciat de prieteni şi cunoscuţi. În timp vreau să evoluez şi să trec de la arta de stradă la un nivel mai ridicat”, a încheiat Alexandru.