Un cartier de blocuri din centrul orașului a intrat în atenția municipalității lugojene, care are în vedere, pentru anii care urmează, o posibilă extindere cu mai multe construcții de locuit multietajate.
Proiectul este unul de perspectivă, iar punerea în practică este prevăzută pe suprafața de teren ocupată în prezent de serviciul de salubrizare din subordinea primăriei (înființat după desființarea Salprest) și societatea aflată în insolvență, Meridian 22.
Ambele societăți provin din fostul I.G.O.L, ridicat pe terenul primăriei, din cartierul Ștrand, iar jumătate din clădiri, care au fost administrate de fostul operator de salubritate, aparțin acum municipalității, după ce au răscumpărate, în contul datoriilor Salprest.
Într-o situație complicată se află și clădirile Meridian 22, pentru care primăria are aceleași intenții ca la cealaltă societate.
Mutate la periferie
“În timp, societatea de apă-canal împreună cu societatea de transport public și serviciul de salubritate ale municipiului, care își desfășoară în prezent activitatea în clădirile fostului I.G.O.L, va trebui să le mutăm spre periferia orașului, cum este normal pentru asemenea servicii. Terenul, care este al nostru, fiind foarte aproape de centrul orașului s-ar preta pentru ridicarea de locuințe, în perimetrul dintre Strada Liviu Rebreanu, Strada Memorandului și calea de acces către atelierele Salprest și fosta cazarmă din vecinătate. Probabil vom da aprobare pentru construcția de blocuri, pentru că Lugojul are o anumită cerere de locuințe, având în vedere dezvoltarea industrială din ultimii ani, la care sperăm să avem și o extindere în viitor a platformei industriale de pe strada Timișoarei. Acest proiect locativ este unul de perspectivă, până la materializare mai sunt pași de făcut. Mai întâi va trebui să vedem ce se va întâmpla cu clădirile ocupate de Meridian 22 și apoi să găsim o altă locație pentru serviciile de salubrizare, apă-canal și transport public”, a explicat primarul Claudiu Buciu.
250 de noi apartamente
Primarul Lugojului a mai transmis că la momentul de față se are în vedere construcția a circa 250 de apartamente în continuarea cartierului de blocuri Ștrand. Un alt cartier de blocuri a fost promis în zona fostei unități militare de infanterie, desființată, de pe strada Timișoarei. În protocolul cu armata, prin care primăria Lugoj a primit două blocuri dormitoare cu trei etaje și un teren de 8000 m.p. în partea din față a fostei unități, era planificat să se construiască șase blocuri prin implicarea ANL. În momentul de față proiectul a rămas doar la nivel de promisiune. Într-o situație asemănătoare se află și cele două dormitoare care ar fi trebuit să fie amenajate pentru cazurile sociale.
Într-unul dintre blocuri a fost demarat un proiect de compartimentare pentru amenajarea unor apartamente în urmă cu 13-14 ani, dar lucrările s-au blocat la scurt timp și au rămas în același stadiu până în prezent. Administrația locală actuală a transmis că în acest caz mai sunt încă litigii neclarificate cu fostul constructor, prin urmare proiectul va rămâne înghețat pe termen nedefinit.
Proiect cu multe necunoscute
Deocamdată, noul cartier de la I.G.O.L. este doar la stadiul de idee, implementarea acesteia fiind condiționată de mai mulți factori. Pe lângă sumele necesare deschiderii lucrărilor de construcție a blocurilor, administrația lugojeană trebuie să rezolve și locul unde vor fi mutate societățile de apă-canal și salubrizare. Una dintre ideile vehiculate, nu cu mult timp în urmă, pentru achiziționarea clădirilor fostei intreprinderi ITL, a rămas în coadă de pește după o serie de ședințe ale Consiliului Local în care s-a discutat aprins despre această problemă.
O altă idee, dar de această dată a vechii administrații, a fost ca sediile Meridian și fostul Salprest să fie mutate în locul unde pe vremuri a funcționat Liceul Agricol, dar și acolo situația clădirilor este încă incertă din punct de vedere al proprietății.
Promisiuni cu multe multe necunoscute si poate unele manevre imobiliare !!!!!!!!