Începând de sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 12, ambarcaţiunile de agrement multaşteptate la Lugoj vor fi lansate pe apa râului Timiş. Accesul se face pe malul stâng al Timişului, vizavi de Biserica Reformată. „Scara de acces a fost deja montată.
Începând de sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 12, ambarcaţiunile de agrement multaşteptate la Lugoj vor fi lansate pe apa râului Timiş. Accesul se face pe malul stâng al Timişului, vizavi de Biserica Reformată. „Scara de acces a fost deja montată. În zilele următoare va fi adus pontonul şi va fi amenajată baza”, a declarat primarul Francisc Boldea.
Proiectul se desfăşoară în perteneriat între primăria Lugoj şi o firmă privată. Societatea comercială care gestionează proiectul se ocupă de tot ce înseamnă acesul pe apă şi ambarcaţiunile de agrement, în timp ce primăria oferă sprijinul logistic pentru buna desfăşurare a activităţii.
„Suntem deschişi pentru sprijinirea investitorilor care vin la Lugoj. Pentru proiectul cu hidrobiciclete oferim tot ajutorul de care este nevoie, punând la dispoziţie o căsuţă de bilete şi asigurând iluminatul bazei pe timp de noapte”, spune Boldea.
Astfel, din acest weekend, lugojenii se vor putea bucura de 10 ambarcaţiuni de agrement: 6 hidrobiciclete de 4 locuri, model italian, şi 4 caiace cu câte un loc fiecare. Trei dintre hidrobiciclete vor fi în formă de lebădă, două caiace sunt în formă de delfin, iar alte două în formă de crocodil.
Costul pentru închirierea unei hidrobiciclete de patru locuri este de 20 de lei/oră, iar închirierea unui caiac costă 10 lei/oră. „Închirierea se va face pe fiecare ambarcaţiune şi nu pe numărul de persoane. Cu alte cuvinte, indiferent că va fi folosită de una sau patru persoane, preţul de închiriere al unei hidrobiciclete va fi acelaşi, 20 de lei”, au declarat reprezentanţii firmei care gestionează proiectul. Închirierea hidrobicicletelor se va face în baza unui act de identitate.
Zona de agrement va fi cuprinsă între debarcaderul de la Biserica Reformată şi piaţă. Mai jos sau mai sus de aceste punct accesul este strict interzis. Clienţii vor avea la dispoziţie gratuit şi veste de salvare. Pentru o plimbare în condiţii de siguranţă sporită, pasagerii ambarcaţiunilor de agrement trebuie să respecte, însă, câteva reguli care vor fi afişate în loc vizibil, la punctul de îmbarcare. „Utilizatorii echipamentului navigant au obligaţia să rămână pe ambarcaţiune pe toată perioada utilizării. De asemenea, utilizatorii tebuie să poarte vestele de salvare, iar adulţii au obligaţia să se asigure în permanenţă de faptul că minorii care se află în ambarcaţiune sunt în siguranţă”, sunt doar câteva din prevederile regulamentului de funcţionare.
Un alt punct al regulamentului arată că ambarcaţiunile nu sunt concepute pentru a rula cu viteză mare, fiind gândite în aşa fel încât viteza de deplasare să fie suficientă pentru a asigura relaxarea. Tocmai din acest motiv, reprezentanţii firmei avertizează că un ritm de pedalare susţinut nu va duce la sporirea vitezei şi recomandă un ritm de pedalare lejer pentru preîntâmpinarea oboselii.