Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţan Timiş anunţă că nu toate clasele profesionale propuse pentru judeţul Timiş vor fi formate până la urmă. Acest fapt se datorează numărului mic de elevi înscrişi.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţan Timiş anunţă că nu toate clasele profesionale propuse pentru judeţul Timiş vor fi formate până la urmă. Acest fapt se datorează numărului mic de elevi înscrişi.
Din cei aproape 500 de elevi aşteptaţi să se înscrie în cele 17 clase profesionale formate în Timiş, doar jumătate şi-au depus dosarele.
Dacă ne gândim că în unele societăţi lugojene lăcătuşii, zidarii sau strungarii sunt chemaţi din pensie din cauza lipsei de personal, acest lucru nu se va îndrepta nici pe viitor. În Lugoj, din cele 140 de locuri propuse, 86 au fost ocupate (61,4%), puţin mai mult de jumătate, existând şanse ca unele clase să nici nu se formeze.
Astfel, la Grup Şcolar „Aurel Vlaicu” la Mecanică (lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic) – 18 locuri s-au ocupat (10 libere), la Electric (confecţioner produse electrotehnice) – 16 locuri sunt ocupate (12 libere), iar la Construcţii, instalaţii şi lucrări publice (zidar, pietrar, tencuitor) – 15 locuri au fost ocupate (13 libere).
În ceea ce priveşte clasele de la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”, la Gastronomie (bucătar) au fost ocupate 26 de locuri (2 libere), iar la Confecţioner produse textile s-au ocupat 11 locuri (17 libere).
Locurile mai au şansa să fie ocupate în perioada 27-31 august, când se va desfăşura o nouă etapă de înscrieri. „Interesul scăzut al elevilor cu privire la aceste clase şi slaba promovare a învăţământului profesional la nivelul şcolii sunt principalelel cauze care explică numărul mic de elevi înscrişi în clasele profesionale”, a declarat Francisc Halasz, inspector şcolar general-adjunct în cadrul ISJ Timiş.
Învăţământul profesional are o durată de doi ani. În primul an, 60% din numărul total de ore va fi alocat muncii în atelier/pe şantier/în brutărie etc. şi 40% teoriei. În ceea ce priveşte anul doi de studiu, 75% din numărul total de ore va reprezenta practica şi doar 25% teoria.
La finalizarea celor doi ani de învăţământ profesional, elevii vor primi un certificat de calificare nivel II, care le permite să lucreze, ca specialişti, în meseria pe care au învăţat-o. De asemenea, la terminarea celor doi ani, elevii se pot întoarce în clasa a IX-a şi termina, apoi, liceul.