În anul 2008, imediat după ce câştiga primul său mandat de primar, Francisc Boldea anunţa că una dintre priorităţile sale este reevaluarea patrimoniului municipiului Lugoj, care de ani buni nu mai era reactualizat.
În anul 2008, imediat după ce câştiga primul său mandat de primar, Francisc Boldea anunţa că una dintre priorităţile sale este reevaluarea patrimoniului municipiului Lugoj, care de ani buni nu mai era reactualizat.
La 8 martie 2009, primarul reafirma că a moştenit situaţia patrimoniului într-o stare dezastruoasă: „De nouă ani de zile, de patrimoniul Lugojului practic nu s-a mai ocupat nimeni. Exista serviciul de Patrimoniu şi de Administrare a Domeniului Public, dar care, înainte de a veni eu ca primar, a fost împărţit în două – partea de SPAID şi partea de Domeniu privat al municipiului, care a revenit Serviciului de Urbanism. De atunci, n-a mai fost reevaluat patrimoniul, n-au mai fost efectuate recepţii generale la investiţii, nu ştim pe ce principii s-au plătit garanţiile. Pe baza acestor recepţii, patrimoniul instituţiilor ar fi crescut cu valoarea investiţiei. În aceste condiţii, alta ar fi fost averea oraşului. Patrimoniul Primăriei nu s-a mărit de ani de zile”, arăta Francisc Boldea.
Fiecare obiectiv din oraş ar trebui să aibă dosar complet şi la zi. Între timp, primarul s-a angajat într-o acţiune de recuperare a unor imobile înstrăinate din patrimoniul public şi de includere a altora noi în acesta. „Comisia de Patrimoniu funcţionează deja în cadrul SPAID-ului. Chiar săptămâna aceasta am discutat cu dl. Tiberiu Olteanu posibilitatea de a împărţi SPAID-ul în două, una privind patrimoniul, iar alta privind întreţinerea bazelor sportive şi tot ce avem noi de întreţinut”, precizează primarul Francisc Boldea. Evidenţa patrimoniului este o muncă enormă, care presupune un dosar mereu actualizat, cu desen, pentru fiecare obiectiv – proprietate, imobil, teren aferent, indiferent că este în domeniul public sau privat.
Trei angajaţi, doar pe hârtie. Principala problemă este însă lipsa de personal. Despre un compartiment distinct, fie şi în cadrul SPAID, nu se poate vorbi decât după ce se fac alte delegări sau detaşări, în condiţiile în care angajările în cadrul administraţiei locale sunt limitate. Comisia de care amintea edilul-şef a fost iniţial formată din trei angajaţi. Între timp, doi au fost detaşaţi la alte servicii, aşa că la ora actuală, de inventarierea Patrimoniului oraşului se ocupă o singură persoană.
„Am discutat într-adevăr problema cu dl. primar, pentru că, pe Patrimoniu, pur şi simplu nu pot să fac faţă volumului enorm de documente ce trebuie procesate şi inventariate. Am spus că mi-ar mai trebui două persoane, prin detaşări de la alte servicii sau direcţii”, ne-a declarat ing. Tiberiu Olteanu, şeful SPAID Lugoj.
„Eu vreau să extind nu numai segmentul acesta, ci şi administrarea domeniului public, asta însemnând şi blocurile ANL sau cele de locuinţe sociale de pe străzile Timişoarei sau Buziaşului aflate în administrarea noastră. E nevoie de mai mulţi oameni pentru evidenţa domeniului public, reactualizarea CF-urilor, dintre care unele sunt foarte vechi, a bazelor de date şi pentru partea de calcule – chirii, utilităţi, consumul de gaz şi curent, deservirea centralelor, a alimentării cu apă”, a încheiat şeful SPAID. Până una-alta din cei trei angajaţi pe hârtie, doar unul se ocupă efectiv de reevaluarea patrimoniul oraşului.