Redacţia Redeşteptarea a solicitat Poliţiei Lugoj câteva informaţii legate de furturile din locuinţe în municipiu în anul 2014. Aflând că anul acesta s-au produs 11 jafuri, am dorit să informăm cititorii despre străzile pe care s-au produs acestea şi care au fost bunurile sustrase din cele 11 locuinţe.
Poliţiştii lugojeni au refuzat să transmită aceste date, invocând un articol din Codul Penal care nu are legătură cu solicitarea: „Conform art. 285 al. 2 din Noul Cod de Procedură Penală „Procedura în cursul urmării penale nu este publică”, fapt pentru care nu putem oferi date punctuale referitoare la bunurile sustrase în fiecare caz instrumentat”.
Doar Poliţia Lugoj consideră secrete astfel de date, şefii de la „judeţ” anunţând în comunicate de presă ceea ce lugojenii ascund. „[…] Fiind efectuată cercetarea la faţa locului, poliţiştii au stabilit că autorii au pătruns prin forţarea unei ferestre de la un birou, iar în caseta metalică se afla o sumă de bani în lei şi euro, precum şi câteva bijuterii din aur (3 lănţişoare, 2 brăţări, 3 inele şi un ceas bărbătesc)„, se arată în comunicatul trimis de IPJ Timiş în ianuarie după jaful de la depozitul Lunex din Lugoj.
Aşa cum în cazul de mai sus nu era vorba de „procedura în cursul urmării penale”, ci de ceva care s-a înfăptuit deja şi care nu mai poate influenţa acheta, la fel poliţiştii lugojeni ar fi trebuit să facă publice datele cerute. Nu mai punem la socoteală că Poliţia Lugoj a refuzat să transmită şi străzile unde s-au realizat cele 11 jafuri din acest an.
„În nici un caz nu puteau invoca un articol din Codul Penal, eventual puteau să discute pe legea 544/2001 privind informaţiile de interes public. Dar este evident că nu aveau de ce să treacă sub tăcere datele cerute, din moment ce dumneavoastră aţi cerut date statistice, nu date cu caracter personal şi nici care să afecteze ancheta”, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs.