Cu deschidere europeană, conectat la multe schimbări tehnologice, beneficiind de parteneriate locale, naţionale şi internaţionale de impact pentru viaţa şcolii, cu elevi şi profesori ce aduc rezultate reprezentative la nivel judeţean, regional şi naţional, Colegiul Tehnic Valeriu Branişte îşi poartă cu mândrie statutul de unitate de învăţământ profesional şi tehnic, Şcoală Europeană şi Şcoală Antreprenorială, iar în anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri, 100 de ani de unire politică, culturală, militară, educaţională, industrială şi economică brăniştenii au bucuria de a marca 70 de ani de la înfiinţarea instituției, care purta numele de Şcoala de Confecţiuni Femeieşti.
“Este o bucurie şi o onoare de a fi astăzi martorii acestor evenimente. Suntem, prin ceea ce gândim, simţim şi facem, parte a istoriei naţiei şi parte a istoriei acestei şcoli. Ne mândrim cu faptul că generaţiile de dinaintea noastră au făcut lucruri extraordinare, cu modestie încercăm să facem lucruri de care generaţiile viitoare să se poată bucura, sperăm că generaţiile ce vor veni să facă lucruri şi mai măreţe. Istoria acestei şcoli urmăreşte istoria României. De la o simplă şcoală profesională, trecând prin provocările industrializării din anii ’60-80, când a devenit liceu industrial, Colegiul Tehnic Valeriu Branişte este, o spunem justificat, reprezentantiv pentru ceea ce înseamnă învăţământul profesional şi tehnic în estul judeţului Timiş”, a declarat Cosmin Gheorghe, directorul Colegiului Tehnic Valeriu Branişte.
În toți acești ani, liceul lugojean a ridicat standardele mereu, punând accent pe calitate, cooperare, competitivitate și creştere.
“Rezultate zilnice ale şcolii, reflectate în presă, în situaţiile statistice, în postări pe reţele de socializare, în rapoarte de analiză, dar, cel mai important, în reuşita personală, profesională şi socială a absolvenţilor şcolii, ne spun că drumul nostru este cel bun. Suntem unde vrem să fim, pentru că suntem conştienţi că: da, şi noi putem! Adresăm mulţumiri tuturor profesorilor brănişteni, de azi şi de ieri, părinţilor, deoarece încrederea dumnealor în oferta educaţională a şcolii ne onorează şi ne obligă. Mulţumim tuturor elevilor, pentru că opţiunea lor pentru Colegiul Tehnic Valeriu Branişte devine, din ce în ce mai mult, o opţiune conştientă, raţională, a oportunităţilor pe care şcoala le oferă pentru ca ei să devină cineva. Nu vreau să uit agenţii economici locali, presa, unităţile de învăţământ din zona Lugoj, partenerilor din toate colţurile României şi Europei. Fără sprijinul lor, fără sentimentul că suntem o reţea în care fiecare ,,nod” contează, reuşitele acestei şcoli nu ar fi fost posibile”, a comunicat Cosmin Gheorghe.
Directorul unității de învățământ consideră că dezvoltarea liceului s-a realizat mulțumită unui parteneriat activ cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş și cu ANPCDEFP, autoritatea care a sprijinit cele mai multe dintre proiectele europene implementate de către Colegiul Tehnic Valeriu Branişte.
La șapte decenii de la înființare, cadrele didactice ale colegiului țin să mulțumească foştilor directori ai acestei şcoli, care au condus destinele instituției lugojene într-o evoluție crescendă
În cinstea tuturor, cu respect şi apreciere, brăniştenii promit să facă din învăţământul profesional şî tehnic opţiunea şcolară cea mai inspirată şi soluţia profesională cea mai adecvată pentru provocările economice ş tehnologice ale lumii în care trăim.