Executivul a aprobat proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015.
Modificări privind pachetul de bază şi cel minimal
În ceea ce privește asistența medicală primară, atât în pachetul minimal, cât și în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus și testarea pentru hepatita cu virus B și C, în plus față de testarea HIV.
De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultații de monitorizare pentru bolile cronice cu impact major asupra prevenirii îmbolnavirilor privind: riscul cardiovascular înalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2; astm bronsic; boală cronică respiratorie obstructivă; boală cronică de rinichi.
Prevenția prin vizite la medicul de familie
Pachetul de servicii medicale de bază din noul contract pune accentul pe prevenţie, pacienţii până la 39 de ani trebuind să facă o vizită la medicul de familie cel puţin o dată la trei ani, iar cei peste 40 de ani, în fiecare an.
De asemenea, a fost creată posibilitatea ca medicii de familie și medicii specialiști din specialitățile clinice să poată elibera pentru pacienții internați cu boala cronică confirmată, prescripție medicală pentru medicamentele și materialele sanitare.
Ambulatoriul de specialitate include noi investigații
În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice și terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigații suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital.
Nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie și fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private).
Sunt prevăzute și noi măsuri la asistența medicală ambulatorie pentru medicină dentară. În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultații, servicii profilactice, tratamente protetice și ortodontice, precum și alte tratamente (inclusiv serviciile de medicina dentară de urgență), iar în pachetul minimal se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgență.
Asistența medicală spitalicească
Printre afecțiunile care pot fi diagnosticate și tratate în regim de spitalizare de zi sunt cele pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză şi afecţiuni care necesita administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA.
Pentru completarea finanțării, spitalele pot contracta servicii de îngrijiri şi îngrijiri paliative la domiciliu, finanțate din fondul alocat în acest sens.
Noul contract cadru mai prevede că spitalele sunt obligate să suporte pentru asigurații internați în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente.