De-a lungul istoriei, piatra naturală a fost folosită ca material primar de construcție. De fapt, multe dintre marile monumente din Egiptul antic și Grecia au fost realizate din piatră naturală și încă stau în picioare și în prezent. Aceasta este o adevărată dovadă a rezistenței, durabilității și strălucirii nesfârșite a marmurei, granitului și a altor medii naturale. Grecii antici au fost printre primele grupuri de oameni care au adus piatră naturală în casă, lăudându-se cu piscine, băi și fântâni căptușite cu marmură; o temă care a fost foarte mult transmisă societății moderne. Astăzi, mulți proprietari optează pentru piatră naturală față de alte materiale de construcție din mai multe motive.
În primul rând, prin crearea diferitor proiecte cu piatra naturala, vei oferi casei tale stabilitate şi unicitate. Dacă nu ești hotărât ce material să utilizezi în amenajarea locuinței tale, iată care sunt beneficiile utilizării pietrei naturale:
Durabilitate
Piatra naturală este cunoscută pentru durabilitatea și capacitatea de a rezista testului timpului. Granitul, în mod specific, este de neegalat atunci când vine vorba de rezistență – și face ca un material excelent să fie utilizat pentru proiecte structurale de case mai complexe, cum ar fi ziduri de construcții, monumente și suporturi. Piatra naturală este, fără îndoială, mai durabilă decât majoritatea celorlalte produse artificiale de pe piață, aceasta prezentând uzură minimă în timp și oferă proprietarilor de case o opțiune durabilă pentru designul caselor în interior și exterior.
Prietenoasă cu mediul
Aprovizionarea, extragerea și prelucrarea pietrei naturale pentru a fi utilizate ca material de construcție nu are practic niciun impact asupra mediului; făcându-o o soluție sensibilă și ecologică pentru locuințe. Spre deosebire de multe alte produse de construcții artificiale, piatra se găsește în mod natural și necesită puțină energie pentru fabricarea sa. Tehnicile moderne de extragere a pietrei sunt extrem de eficiente și ajută la reducerea impactului asupra mediului.
De asemenea, piatra naturală nu eliberează substanțe chimice sau gaze toxice compensate care pot diminua calitatea aerului din interior și pot pune în pericol sănătatea ta și a familiei tale. De asemenea, este ușor de reciclat, așa că, dacă proprietarul unei case decide că nu mai vrea să folosească piatra naturală într-o singură cameră a casei, poate găsi pur și simplu o utilizare în altă parte. Piatra naturală ajută, de asemenea, la îmbunătățirea eficienței energetice în casa ta. Absoarbe și temperatura ambiantă, ceea ce înseamnă că poate stoca căldura de la soare sau aerul rece de la sistemele de aer condiționat. Astfel, va fi mai ușor să menții o temperatură consistentă și bine echilibrată pe tot parcursul anului.
Igiena
Piatra naturală este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru cei care suferă de alergii. Pardoselile din granit, ardezie sau marmură, de exemplu, oferă o opțiune mai igienică decât covoarele, care atrag cu ușurință praful, murdăria și alți poluanți ai mediului. Piatra naturală este sigură de utilizat și în jurul alimentelor; făcând-o o opțiune viabilă pentru blaturi, chiuvete și alte obiecte pentru bucătărie. Este, de asemenea, impermeabilă și rezistentă la mucegai – făcând-o o alegere excelentă pentru toate încăperile, chiar și pentru cele care au o umiditate mai ridicată, precum baia sau bucătăria.
Versatilitate și design
Piatra naturală vine în multe culori, nuanțe, texturi, forme și dimensiuni, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai versatile materiale utilizate în amenajarea locuințelor. Piatra naturală poate fi, de asemenea, integrată în practic orice stil – de la contemporan la un design mai tradițional. Poate că unul dintre cele mai fascinante lucruri despre piatra naturală este faptul că este unică, astfel că nu există două pietre exact la fel, ceea ce înseamnă că locuința ta va avea un design diferit, în funcție de gustul și stilul personal. Proprietarii de case au găsit modalități creative de a încorpora piatra naturală în practic fiecare cameră a casei lor – un lucru care se poate potrivi cu alte câteva materiale de construcție. În plus, piatra naturală îmbătrânește bine, păstrându-și frumusețea naturală și luciul cu o îngrijire minimă. Acest lucru este diferit de multe medii fabricate care nu se descurcă bine în timp și trebuie înlocuite destul de consecvent.
Rentabilitate
În timp ce piatra naturală poate costa inițial mai mult, prețul ridicat este de obicei compensat de costuri de întreținere pe termen lung și de longevitate relativ mici. Piatra naturală necesită întreținere regulată puțin sau deloc și, datorită durabilității și rezistenței sale, va dura ani buni.
Ușor de întreținut
Piatra naturală necesită întreținere regulată puțin sau deloc în numele proprietarului casei. Spre deosebire de pardoselile din lemn de esență tare, ceramice sau laminate, de exemplu, piatra naturală nu trebuie spălată, lustruită, ceruită sau ștearsă în fiecare zi. Pentru granit și marmură, în special, curățarea este la fel de ușoară ca umezirea unui burete și ștergerea suprafeței cu puțină apă. O cârpă din microfibre poate fi, de asemenea, utilizată pentru a îndepărta suprafețele intermitent. Se pot utiliza produse de curățare de specialitate neutre pentru PH, dar nu sunt întotdeauna necesare. De asemenea, este util să utilizați plăcuțe de pâslă, covorașe și suporturi pentru minimizarea zgârieturilor la suprafața podelei de piatră, a blatului sau a vanității.