
Festivalul „Cârnaţilor bănăţeni” organizat în data de 31 ianuarie pentru prima dată în Lugoj, la Restaurantul „Royal”, de către ziarul în limbă germană „Banater Zeitung” în colaborare cu Primăria Lugoj s-a dovedit a fi o mare reuşită.
Gradul de civilizaţie în care s-a desfăşurat manifestarea i-a surprins şi pe organizatori care speră să revină şi pe viitor în municipiul de pe Timiş. „Am avut un cadru prielnic şi Lugojul s-a evidenţiat nu doar prin sprijinul primit de la reprezentanţii administraţiei locale, ci şi prin civilizaţie şi disciplină, deşi a fost un număr foarte mare de oameni prezenţi.
Vreau să scot în evidenţă că faţă de multe ediţii trecute, nu s-a vorbit în timpul discursurilor sau nu s-a gustat din preparate până când nu s-a încheiat toată festivitatea de început. Aceste lucruri par nesemnificative la prima vedere, dar pe de altă parte arată civilizaţie şi pasiune transpusă pentru realizarea unui cadru festiv care să definească acest eveniment”,declara Sigmund Siegfried, redactorul şef al „Banater Zeitung”.
Lumea bună nu a lipsit de la manifestare pentru a degusta cele 17 feluri de cârnaţi expuse de producătorii particulari, din care peste jumătate au fost din Lugoj şi zona arondată şi de către cele 24 de societăţi care au ca activitate producerea preparatelor din carne. Au fost prezenţi consilieri locali, primarul Francisc Boldea, care a participat cu probe în concurs, Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii germane în Parlamentul României, deputatul Sorin Stragea, consulul german la Timişoara şi multe alte personalităţi.
Totul s-a îmbinat, perfect: muzica populară bănăţeană a făcut casă bună cu cea germană, cu vinul bun şi cu cârnaţii picanţi. În final, după degustarea probelor, juriul a decis ca marele premiu să fie oferit firmei „Căvărănţana”, care deşi se află în judeţul Caraş Severin, are patroni de la Criciova. La producători particulari, premiul întâi l-a câştigat Edwin Zaban din Lipova, judeţul Arad, care şi la ediţia de anul trecut a obţinut premiul I.
„Am adus un cârnaţ de mistreţ. Nu este o reţetă fixă şi o îmbunătăţesc an de an, dându-mi frâu liber gustului. De fiecare dată fac altceva”, declara câştigătorul.
Pe locul doi s-a clasat un alt lugojean de naştere, cu domiciliul în Coştei – Dan Boitoş. „Deşi stau în Coştei, reţeta este una din Buchini, cartier care a avut cei mai mulţi măcelari din Lugoj. Sunt nepotul lui George Slovacu, unul dintre cei mai buni măcelari din acel cartier. Când pui suflet şi dragoste este imposibil să iasă un lucru rău”, spunea Dan Boitoş.
Lugojenii par hotărâţi ca de anul viitor să ducă pe mai departe acest festival, dacă timişorenii nu vor mai putea organiza această manifestare. „În perioada interbelică, în Lugoj erau 178 de măcelari, majoritatea în cartierul Buchini. În 1930 chiar s-a organizat un concurs de frumuseţe de către reprezentanţii acestei bresle. Acest festival trebuie să continue şi la noi în oraş”, declara Vasile Belinţan, preşedintele Corporaţiei Meseriaşilor din Lugoj.