Ideea centrală pusă în prim-plan de inspectorii Curţii de Conturi este continuarea urgentă a programului municipal de modernizarea a întregului sistem de alimentare cu apă, început în 2008 şi nefinalizat nici în prezent.
Instituţia a pus în vederea Meridian 22 să reducă în următorii doi ani pierderile de apă din reţelele municipale cel puţin până la 35%.
La ora actuală alimentarea cu apă în municipiu se face pe două sisteme paralele, unul vechi de peste 35 de ani şi celălalt introdus în ultimii şapte ani.
Chiar dacă municipalitatea a raportat că a reuşit să creeze până acum un nou sistem de reţele magistrale şi reţele de alimentare a străzilor pe întreg teritoriul Lugojului, în lungime de 66 de km, alimentarea cu apă se face în cea mai mare parte tot pe sistemul vechi, care creează probleme mari de întreţinere, ce necesită costuri foarte mari, în condiţiile în care echipele de intervenţie de la Meridian trebuie să rezolve zilnic între două şi patru avarii doar la sistemul de alimentare cu apă.
“Dacă în urmă cu 15 ani se produceau câteva avarii pe lună, acum trebuie să facem faţă zilnic la mai multe astfel de probleme. Uzura este cauza principală”, a explicat inginerul Dan Florea, directorul tehnic al Meridian 22.
În ultimii ani în Lugoj pierderile din reţeaua de alimentare cu apă au ajuns la procente greu de suportat din punct de vedere financiar, acestea situându-se la aproape 60% din apa pompată pentru nevoile oraşului.
După ce a efectuat auditarea performanţei Meridian 22 pentru anii 2012-2014, Curtea de Conturi a cerut societăţii să ia mai multe măsuri, care trebuie îndeplinite până la următorul control din 2017. Operatorul local de apă-canal trebuie în principal să urgenteze procesul investiţional de reabilitare a reţelelor de apă pentru a reduce pierderile din sistem, substanţial.
În acelaşi timp trebuie să se continue şi să se eficientizeze urmărirea tuturor contractelor încheiate cu persoanele fizice şi cu cele juridice şi urmărirea facturării obligaţiilor de plată şi a penalităţilor la datornicii serviciilor de apă-canal. Meridian 22 a primit ca sarcină şi stabilirea unui preţ pentru serviviile prestate care să includă costurile justificate din punct de vedere economic pentru a aduce activitatea societăţii pe profit.
“Cea mai mare problemă în gestionarea activităţii de apă-canal este deteriorarea considerabilă a celei mai mari părţi din reţelele aflate în exploatare”, se arată într-un comunicat al Meridian 22.
Pe de altă parte societatea a reuşit să îndeplinească în totalitate setul de măsuri impus de Curtea de Conturi, în urma controlului efectuat din 2013.
Cu toate acestea în primăvara lui 2015 Meridian 22 a fost la un pas de blocarea activităţii, din cauza unor datorii de aproape 300.000 de lei.