Un proces aflat pe rolul Tribunalului Timiş dezvăluie o situaţie foarte interesantă la Primăria Belinţ. Mai exact, e vorba de o decizie a Curţii de Conturi care scoate la iveală faptul că angajaţii instituţiei au beneficiat în perioada 2008-2011 de sporuri salariale ilegale în valoare de peste 350.000 de lei.
Un proces aflat pe rolul Tribunalului Timiş dezvăluie o situaţie foarte interesantă la Primăria Belinţ. Mai exact, e vorba de o decizie a Curţii de Conturi care scoate la iveală faptul că angajaţii instituţiei au beneficiat în perioada 2008-2011 de sporuri salariale ilegale în valoare de peste 350.000 de lei.
Potrivit aceluiaşi document, banii trebuie returnaţi. Totul a început însă, în urmă cu doi ani, când auditorii Curţii de Conturi „au descins” la Primăria Belinţ. Timp de un an au efectuat verificări în documentele financiar-contabile, iar anul trecut, în urma finalizării controlului s-a emis o decizie prin care s-a arătat că în perioada 200-2011, angajaţii Primăriei Belinţ au beneficiat, ilegal, de drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, în valoare de 354.000 de lei. Drepturile speciale acordate angajaţilor de la Primăria Belinţ au avut forma unor sporuri de dispozitiv, care se acordă pentru ca angajatul să fie la dispoziţia instituţiei oricând este nevoie. Potrivit aceleiaşi decizii, banii trebuie returnaţi de beneficiari.
Primă de porc şi miel plus premii pentru consilieri. În acelaşi raport, Curtea de Conturi a mai reţinut că în cursul anului 2010, angajaţii Primăriei Belinţ au beneficiat, ilegal, de prime de Paşte şi de Crăciun, valoarea totală a bonusurilor fiind de 12.138 de lei. O altă neregulă descoprită de Curtea de Conturi se referă la o serie de premii anuale acordate consilierilor locali, în valoare de 5.000 de lei (pentru anii 2008 şi 2009), sumele fiind acordate sub formă de al 13-lea salariu.
Auditorii Curţii de Conturi au reţinut că aleşii nu pot beneficia de aceste sume pentru că ei primesc indemnizaţie, nu salariu şi nu se poate folosi metoda de calcul care se aplică în cazul funcţionarilor publici. În fine, Curtea de Conturi a mai descoperit că primăria a făcut plăţi ilegale în valoare de 71.000 de lei, în contul mai multor firme, reprezentând diferite operaţiuni suplimentare, care nu erau prevăzute în documentaţiile tehnice.
Proces împotriva Curţii de Conturi. În urma deciziei prin care se impune returnarea banilor, Primăria Belinţ a atacat decizia Curţii de Conturi în instanţă. În cererea de chemare în judecată, primăria contestă punct cu punct decizia emisă de auditori. Referitor la acordarea sporului de dispozitiv, în cuantum de 25 la sută din salariul de încadrare, primarul arată că drepturile au fost acordate în baza unei sentinţe care obliga primăria la acest lucru şi „primarul nu putea să nu dea efect acestei hotărâri judecătoreşti întrucât nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.
Consider că în mod corect am alocat, calculat şi aplicat funcţionarilor publici şi personalului contractual sporul de dispozitiv în cuantum de 25 la sută din salariul de încadrare”. În cazul primelor de sărbători, primarul a arătat că „aceste drepturi nu afectează fondul de salarii pentru că ele nu fac parte din categoria drepturi speciale, ci reprezintă bunuri şi servicii, fiind aprobate de Consiliul Local ca făcând parte din Bugetul Local al Comunei Belinţ.
Toate aceste drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, precum şi ajutorul de sărbători au fost achitate din veniturile proprii ale Comunei Belinţ, neafectând fondul de salarii”. De asemnea, primarul a spus că acordarea premiilor anuale pentru consilieri s-a făcut în condiţii de legalitate întrucât „este de-a dreptul de neînţeles modalitatea de gândire cu privire la metodologia de calcul a premiului anual, câtă vreme indemnizaţia poate fi asimilată cu un salariu lunar”.
Referitor la plăţile ilegale către anumite firme care au lucrat pentru primărie, edilul-şef a arătat în documentul din instanţă că „în toate documentaţiile prestatorilor de servicii existau devize de lucrări suplimentare, astfel că, în mod abuziv Curtea de Conturi reţine în sarcina noastră obligaţia de a vira la bugetul local suma de 71.000 de lei”. Pentru toate aceste motive, Primăria Belinţ solicită anularea deciziei emise de Curtea de Conturi. Primul termen din proces este fixat pe 11 noiembrie, iar dacă printr-o sentinţă irevocabilă, decizia Curţii de Conturi este valabilă, banii imputaţi trebuie returnaţi.