INGREDIENTE
- 600 de grame de piept de curcan tăiat în bastonașe de 1×10-12 cm. (se poate și piept de pui)
- 1 conservă de ananas
- 1 ceapă medie tăiată peștișori
- 3 cm rădăcină de ghimbir proaspăt, răzuită fin
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 1 ardei gras, tăiat julienne (fâșiuțe subțiri, egale)
- 1-2 ardei chilli (curățați de semințe, dacă nu vreți să fie prea picant)
- 1 tija de țelina apio tăiată fâșii fine, perpendicular pe lungimea acesteia
- 2 limete
- 1 lingură rasă de zahăr
- 80 ml. sos de soia light
- 40 de ml. ulei vegetal (floarea soarelui, rapiță, sâmburi de struguri etc, un ulei neutru)
- 1 linguriță de ulei de susan
- 1 linguriță 5 spices
- 1 linguriță pipernegru măcinat
- saredupă gust
- pătrunjel verde tocat (sau coriandru verde) pentru presărat la final
- opțional: 1 linguriță de amidon de porumb
PREPARARE
- Ca să meargă treaba chiar atât de repede cum v-am promis, pregătiți toate ingredientele dinainte de a porni aragazul: 1. carnea să fie tăiată bastonașe, pusă într-un castron împreună cu coaja fin răzuită și zeama de la 1 limeta; 2. legumele să fie curățate/tocate sau zdrobite, după cum e cazul; 3. condimentele și uleiul pregătite la îndemână. Între timp, se poate pune la fiert un orez cu bob lung, pentru garnitură, dar la fel de bine se potrivesc tăițeii de orez, care trebuie doar înmuiați în apă fierbinte.
- Se încinge pe foc un wok sau o tigaie încăpătoare și se toarnă în tigaie uleiul vegetal. Se adaugă ghimbirul și usturoiul zdrobit împreună cu 1/2 din ardeiul chilli tocat. Se amestecă în uleiul încins preț de câteva secunde și se adaugă ceapa, țelina și ardeiul, presărând și un praf de sare. După ce legumele încep să se înmoaie, se adaugă toată carnea deodată, împreună cu uleiul de susan. Se amestecă bine și se gătește carnea cât să se deschidă la culoare și să devină opacă (1-2 minute).
- Se adaugă în tigaie 1/2 din sosul soia light și condimentul 5 spices.
- Se desface conserva de ananas bucăți și se scurge de siropul care se păstrează separat. Într-o crăticioară, se pune pe foc zaharul și se caramelizează până la o culoare brun deschis. Se stinge cu siropul de ananas din conservă. Se adaugă restul de sos soia și zeama și coaja răzuită de la cea de a doua limetă. Se fierbe în clocot mare până când se reduce la jumătate.
- Se adaugă în tigaie peste carne și legume bucățile de ananas și se înfierbântă bine.
- Imediat se adaugă sosul cu caramel și soia și se mai dau doar câteva clocote.
- Dacă apreciați un sos mai legat, desfaceți în 2-3 linguri de apă rece 1 linguriță de amidon de porumb și adăugați-l în tigaie, sosul se va îngroșa instantaneu. In final, se potrivește gustul cu sare și piper negru măcinat (preparatul trebuie sa fie perfect echilibrat, dulce-acrisor-sărat, fără ca vreunul din gusturi să le eclipseze pe celelalte) și este gata sa fie servit. După cum v-am spus, merge de minune cu orez cu bob lung, fiert, dar și cu tăiței de orez. Poftă bună!