În prezent, în România circulă peste 100.000 de autoturisme înmatriculate în Bulgaria. Aceşti oameni au ales să înmatriculeze maşinile în alte state decât România pentru a plăti mai puţin.
Dacă aţi avut parte de un eveniment rutier în care a fost implicat un autoturism înmatriculat în Bulgaria, procedura de obţinere a daunelor nu mai este atât de greoaie, dar trebuie să urmaţi câţiva paşi importanţi.
Cel mai important lucru este să obţineţi un exemplar după constatarea amiabilă de accident sau procesul verbal de constatare a contravenţiei încheiat de Poliţia Rutieră, după caz.
Documentul trebuie sa cuprindă toate datele despre persoanele implicate în accident – nume, prenume, domiciliu, actul de identitate, conducător auto, pasager, pieton precum şi autovehiculele implicate – marca, model, tip, număr de înmatriculare.
Condiţiile în care a fost produs accidental – locaţia exactă, schiţa accidentului, avariile constatate, dacă au rezultat victime, persoana vinovată.
Foarte importante sunt datele despre asigurarea R.C.A a autovehiculului condus de şoferul vinovat, denumirea asiguratorului, seria, numărul şi data poliţei R.C.A dar şi perioada de valabilitate.
Cereţi o copie certificată pentru conformitate cu originalul de către posesorul poliţei R.C.A sau de către organul de poliţie.
Verificaţi dacă datele completate corespund cu informaţiile preluate din documentele originale şi mai ales asigurati-vă că descrierea condiţiilor producerii accidentului este completă şi corespunde realităţii.
Dacă organul de poliţie refuză corectarea datelor incorecte, cereţi să se consemneze obiecţiunile dumneavoastră înainte de a semna procesul verbal.
Eventuale erori sau omisiuni v-ar putea crea probleme la recuperarea pagubelor şi chiar v-ar putea atrage răspunderea pentru producerea accidentului. Există şi situaţia culpei comune la producerea evenimentului rutier.
Dacă nu sunteţi vinovat de producerea accidentului, aflaţi corespondentul din România al societăţii de asigurări străine care a emis poliţa RCA pentru autovehiculul condus de soferul vinovat.
Puteţi afla corespondentul din România al societăţii de asigurări străine pe pagina de internet a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.) telefonic, la numărul 021.319.13.02/03 sau pe e-mail – secretariat@baar.ro .
Avizaţi corespondentul despre accident şi cereţi deschiderea dosarului de daună.
După ce aţi aflat care societatea de asigurare din România este corespondentul celei străine, o veţi anunţa cu privire la accident şi îi veţi solicita să deschidă dosar de daună. Trebuie să anexaţi toate documentele pe care le deţineti referitor la evenimentul rutier produs.
Corespondentul nu va putea să se angajeze în plata daunelor până nu primeşte confirmarea de la asiguratorul străin că poliţa şoferului care v-a păgubit este valabilă.
Până atunci, societatea de asigurare română poate, cel mult, să constate avariile autoturismului.
Dacă asiguratorul din străinătate nu are un corespondent în România, gestionarea cazului de daună se va face de B.A.A.R.
Aproape 9.000 de accidente rutiere au fost provocate, în 2014, de maşini înmatriculate în alte state decât România.
Potrivit datelor oficiale, lider absolut în această privinţă rămâne Bulgaria cu 3.670 de cazuri, urmată de Spania cu 786 de cazuri, Italia cu 710 şi Franţa cu 395.
Problema maşinilor înregistrate în Bulgaria şi conduse de români a devenit tot mai acută în ultimii ani, a declarat Borislav Bogoev, vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere Financiară şi şef al Departamentului pentru Supravegherea Asigurărilor.
Potrivit oficialului, solicitările către Fondul de Garantare au ajuns la peste 35 de milioane de euro.
Bogoev a amintit despre cazul unui cetăţean bulgar din nord-vestul ţării pe al cărui nume sau fost înregistrate nu mai puţin de 720 de maşini.