Printr-un proces deschis la Tribunalul Timiș Raiffaisen Bank a solicitat suspendarea unei decizii a Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Timiș care obligă banca să înceteze practica comercială incorectă. Totul a început în momentul în care Raiffaisen Bank a preluat de la o instituție de credit un portofoliu de clienți cu credite de persoane fizice. Printre creditori se afla și o femeie din Timișoara care a contractat un credit în 2011.
Potrivit contractului de credit, rata lunară, cu scadența în data de 13 a fiecărei luni, a fost fixată la 725 de lei. În luna noiembrie a anului trecut femeia înregistra restanțe la plata ratelor, iar banca a trecut la compensarea restanțelor de peste 4.000 de lei pe care femeia le înregistra la plata creditului. Datoriile au fost compensate parțial prin „ executarea” unui cont al clientei deschis la Raiffaisen Bank. Astfel, banca a recuperat din acest cont 2.159 de lei, rămânând să recupereze diferența de aproximativ 2.000 de lei. Potrivit comisarilor CJPC Timiș, banii au fost recuperați direct din contul de salariu, fără ca femeia să fie înștiințată sau să își dea acordul. Astfel, în luna decembrie a anului trecut comisarii pentru Protecția Consumatorului au întocmit un proces verbal în care au reținut săvârșirea contravenției care a constat în „efectuare a unei tranzacţii bancare neautorizate urmare căreia reclamantei i s-a reţinut întreg salariul fără să autorizeze această tranzacţie”.
Potrivit legii fapta reținută în procesul verbal de contravenție este considerată practică comercială incorectă. Prin urmare, la începutul acestui an, Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Timiș a emis o decizie prin care dispune încetarea de către Raiffaisen Bank a acestei practici. Documentul a fost contestat de bancă în instanță, iar în cadrul unui proces deschis la Tribunalul Timiș, banca a solicitat suspendarea deciziei până la finalizarea litigiului de pe fond.
În cadrul procesului de suspendare a deciziei, Raiffaisen Bank a arătat că modul de acțiune al Protecției Consumatorului a încurajat neplata ratelor, după aplicarea sancțiunii de către Protecția Consumatorului, clienta, care a cumulate datorii de peste 5.000 de lei, refuzând orice dialog cu banca. „Ulterior amendării de către CJPC Timiş, debitoarea in cauza nu a mai răspuns la telefon si nu a putut fi găsita de angajaţii băncii din departamentul de colectare a creanţelor. Niciun fel de cerere/amanare la plata nu a fost formulata de aceasta pentru rezolvarea amiabila a situaţiei si foarte posibil se va ajunge curând la executarea silita, in condiţiile in care in speţa creditul nu este garantat cu niciun bun mobil sau imobil, doar cu gaj general pe veniturile salariale”, se arată într-unul din documentele de la dosar. Raiffaisen Bank nu a reușit să obțină suspendarea deciziei de încetare a practicii comerciale incorecte, pierzând procesul atât la Tribunalul Timiș, cât și la Curtea de Apel Timișoara. Printr-un nou proces, banca poate cere anularea deciziei de Protecția Consumatorului.