Legumicultorii din estul judeţului se laudă cu producţii bune la roşii, vinete sau ardei, în ciuda secetei prelungite din această vară. De suferit au avut doar culturile mari consumatoare de apă, în special cele de varză şi castraveţi.
Unul dintre cei mai mari producători este Aurel Gârda din Cladova, comuna Bethausen.
Împreună cu familia, agricultorul în vârstă de 59 de ani, lucrează circa 15 hectare de teren, din care mai mult de jumătate au fost cultivate cu plante legumicole: roşii, ardei, vinete, varză, ţelină şi lubeniţă.
Pentru a avea siguranţa unor producţii de calitate, familia Gârda a investit în două solarii care se întind pe jumătate de hectar.
”Unul dintre solarii este doar cu roşii, iar în celălalt am vinete şi ardei alb. Folosesc folie de calitate şi mi-am forat şi o fântână pentru ca plantele să nu ducă lipsă de apă. Şi sămânţa trebuie să fie de calitate, altfel nu rentează. Mai am încă vreo cinci hectare cu legume cultivate în aer liber. Am început să strâng recolta de pe la sfârşitul lunii iunie şi o vând en – gros sau pe pieţele din Deva şi Timişoara. Sunt mulţumit de ce am scos, dar e şi mult de lucru şi multă implicare. Lucrăm toţi patru membri ai familiei şi la nevoie mai luăm şi alţi oameni. Munca începe la cinci dimineaţa şi se termină când se întunecă”, ne-a declarat Aurel Gârda.
Doar primăvara, la înfiinţarea culturilor, investiţia se ridică la circa 30.000 lei şi continuă pe toată durata sezonului. În final, după ce se trage linie, vânzările se pot ridica şi la 150.000 lei, însă profitul real reprezintă doar 30 % din această sumă.
”Abia acum am început să mergem pe câştig. Ar putea fi şi mai bine, dar sistemul ne încurcă. Tot ce luăm, de la sămânţă până la motorină, este cu T.V.A maxim. Statul nu ajută agricultura sub nicio formă, deşi banii investiţi de noi în această ramură ajung tot la el”, mai spunea legumicultorul.
Alături de familia sa, în Cladova mai sunt încă vreo zece proprietari care au culturi serioase de legume, iar restul cultivă suprafeţe mai mici.
În primăvară, doar pe raza a patru comune – Bethausen, Mănăştiur, Ohaba Lungă şi Traian Vuia au fost cultivate 800 de hectare cu cartofi, 300 de hectare cu varză, 160 hectare cu ceapă, 130 hectare cu lubeniţă, 100 hectare cu ardei, 80 cu vinete, 30 cu usturoi şi 50 cu castraveţi.