Agricultorii din estul judeţului au renunţat să mai cultive varză.
În comparaţie cu ultimii ani, în comune cu tradiţie în această cultură, suprafeţele pe care se găseşte planta legumicolă au scăzut drastic.
Bethausenul este una dintre comunele unde gospodarii au făcut averi din culturile de varză.
În anii `90, în special în satele Cliciova, Leucuşeşti şi Cladova cultivarea verzei se făcea pe suprafeţe ce depăşeau 200 de hectare.
În ultimii ani, acestea au scăzut la circa 100 de hectare, pentru ca în prezent, pe câmp să mai fie lucrate doar vreo 25 de hectare.
”Locul verzei a fost luat în special de vinete. S-a renunţat la ea din cauză că trebuie irigată, lucrată intens, iar în final, deşi producţiile erau bune, oamenii se trezeau că nu au cui să o mai vândă. Nu a mai avut căutare, pentru că acum se găseşte la vânzare şi în supermarketuri. În plus, în acest an şi producţia se arată destul de slabă. Din cauza secetei, nu cred că se vor face nici 15 tone pe hectar, în comparaţie cu anii buni când se recoltau după un hectar şi 35 de tone. Poate ploile din această lună o mai salvează, dar mi-e teamă să nu fie prea târziu”, ne-a declarat Angelica Farcaş, specialist agricol în cadrul Primăriei Bethausen.
Alte comune cu tradiţie în cultivarea verzei au fost Mănăştiur şi Traian Vuia.
”Anul acesta s-au mai pus doar vreo 20 de hectare, faţă de peste 50, cât au fost anul trecut. Nu putem să ne pronunţăm asupra producţiei, pentru că nu ştim cum o să fie această toamnă. Cea de vară a fost compromisă total”, ne spunea Ionel Curuţi, primarul Mănăştiurului
Anul trecut, în această perioadă, la Traian Vuia, dar şi în alte sate, gospodarii încercau să-şi vândă produsele de pe marginea drumului. Acum, ei au ajuns doar amintire.
Şi pe pieţe sunt tot mai puţini, fapt care face ca preţurile să crească şi varza să se vândă şi cu 1,5 şi 2 lei pe kilogram. La en-gros, ea se vinde cu 1,2 lei.
În 2015, suprafeţele totale cultivate cu varză s-au ridicat la circa 300 de hectare.
Anul acesta, abia dacă mai sunt culturi pe 100 de hectare.
Cred ca la sfarsitul articolului e o gresala la ,, 300 ha in 2015″