1990, „kilometrul zero” al libertăţii noastre, a fost un an plin de speranţe, dar şi de crunte dezamăgiri. La începutul acelui an discutam, cu un intelectual lugojean, despre patrimoniul arhitectural al urbei.
Într-o Românie în care unele sate fuseseră „sistematizate” cu furie de către Ceauşescu, în realitate demolate, iar oraşele ţării şi mai ales
Capitala suferiseră pierderi irecuperabile la capitolul clădiri, monumente şi lăcaşe de cult istorice, nu mai aveam de aşteptat decât ofensiva victorioasă a cartierelor-dormitor pentru oamenii muncii, a cvartalurilor de blocuri cenuşii, uniforme şi insipide.
Omul de care vă spun era încredinţat că, în sfârşit, acest dezmăţ al demolărilor va lua sfârşit, iar în loc vor fi „plantate” clădiri de bun gust, cu farmec arhitectural, care vor da viaţă peisajului urban.
„Bine că n-am fost capitală de judeţ, aici am fost mai feriţi de dărâmături.
În afara câtorva clădiri solide, cu etaj, care închideau latura Parcului Prefecturii (acum unde azi este Monumentul Alfa şi Omega) n-am pierdut prea mult.
Lugojul stă mult mai bine la acest capitol faţă de alte oraşe, unde au fost rase zone întregi”, îmi explica profesorul, iar eu l-am aprobat entuziast.
Din păcate, după un sfert de veac, constat că omul s-a înşelat, precum mulţi alţi naivi idealişti. În anii de libertate, patrimoniul arhitectural al oraşului, scăpat de buldozere până la limanul anului 1990, s-a degradat până a ajunge la punctul critic. Într-o discuţie pe care am purtat-o zilele trecute cu cercetătorul Oliviu Gaidoş, acesta semnala decăderea peisajului arhitectural care defineşte urbea. În fond, cu asta ne mândrim, aceasta e cartea de vizită a Lugojului pentru orice delegaţie străină, care cred că n-ar avea vreun interes să vadă „minunile” arhitecturii din Micro III sau Micro IV.
Rând pe rând, se duc clădirea Policlinicii de pe Oltului (un oaspete străin îmi spunea că această clădire ar putea adăposti sediul Guvernului unei ţări mai mici), clădirea fostul abator, cazarma imperială de pe strada Banatului, Palatul Milcovici, Palatul Haberherrn şi chiar şi Palatul Bejan, pe care familia anunţă că, în lipsa oricărui sprijin al administraţiei locale, îl va restaura, treptat şi pe bani proprii. Orice lugojean poate adăuga aici zeci de alte exemple, într-o listă deschisă, care se lărgeşte pe zi ce trece.
Fostul Cinema ”Olympia”, de pe malul Timişului, Casa Personalităţilor (Casa avocat Nestor Porumb), fosta Casă a Pionierilor, sunt alte exemple de restaurări aproximative şi neduse până la capăt, probabil din lipsă de fonduri. La fel, cel mai dureros exemplu – fosta viitoare ruină a impunătorului Palat al Prefecturii – Prefectura Veche, abandonată de proprietari la doi paşi de Primărie, după ce faţada fusese impecabil restaurată.
Dacă riscăm să pierdem palatele din anii interbelici, acum ne năpădesc altele, construite alandala şi fără niciun respect faţă de arhitecura admirabilă a micului burg bănăţean.
Să fie clar: pierderea zestrei arhitecturale înseamnă pierderea memoriei. Iar atunci chiar că Lugolul va deveni un sat cu blocuri.
Vrea cineva aşa ceva ?!