Cum la noi de ceva vreme se poartă expresia de a te scoate din situaţii ambarasante prin a spune că ai reevaluat ceva sau l-ai reevaluat pe cineva, tot aşa îmi îndulcesc şi eu tonul (chiar dacă opinia de ansamblu rămâne fermă) în privinţa colaboratorilor emisiunilor de monden care îşi dau cu presupusul în de toate: nunţi, botezuri, cumetrii, violuri, accidente, divorţuri, amantlâcuri picante etc.
Expertiza lor (cu excepţia jurnaliştilor profilaţi de vreo două decenii pe aceste subiecte) – vorba filosofului: sunt om şi nimic din ce e omenesc nu-mi este străin!
Prestaţiile acestor invitaţi, care lucrează în echipe Pro şi Contra mai mult sau mai puţin vehemente sunt la o adică cel mult ridicole şi puerile, deci putem fi îngăduitori cu dânşii. Non – teleaştii au prins morbul televiziunii şi fascinaţia camerelor de luat vederi.
Chiar şi cei cu notorietate evidentă, cunoscuţi dinainte de vizitele prin platorui, se simt probabil şi mai bine în diverse medii când sunt flataţi de complimentele unor indivizi care joacă rolul de admiratori de ocazie.
Totul se schimbă radical în emisiunile politice de la posturile de ştiri, fie cu audienţe mici (Digi 24, B1, Realitatea) sau semifictive (România TV, tabloidizat în stilul infotainment) ori suprinzător de ridicole pentru un canal totuşi de nişă precum Antena 3, ai cărui telespectatori sunt, sociologic vorbind, oameni preponderent mai în vârstă, cu studii medii ori submedii.
Aceştia privesc postul pentru a auzi ce vor să audă şi a-şi estompa micul orgoliu de ”cetăţean” răcorit de cele afirmate ritos pe micul ecran.
Fireşte că emisiunile – dezbatere au ca fanion ”Sinteza zilei” (realizator: Mihai Gâdea) şi urmează un tipic imuabil. După lunga tiradă pe un ton apăsat, stentorial, a prezentatorului, urmează discuţiile sau confruntarea între invitaţi.
După prezidenţialele din noiembrie au fost rechemaţi în platou şi non-amicii (reciproci) ai postului, din raţiuni ”deontologice”, iar pentru politicieni a fost o ocazie să fie ”văzuţi” mai bine.
Oricum, struţo-cămila actuală penelistă nu mai are o identitate clară, adversari aprigi cândva punând ţara la cale cu guverne fantomatice, din umbră, şi ipocrizii greţoase.
Revenind la ”Sinteză”, să mai amintim şi de unul-doi reprezentanţi PSD (disponibili), în caz că nu sunt chemaţi la o ”şuetă” la DNA, persoane din lumea justiţiei (de la avocaţi prosperi şi sfătoşi, gen Pavel Abraham, la jurnalişti iscoditori şi ”tocilari”, ca Adina Anghelescu sau ”james-bondişti” zeflemitori ca Răzvan Savaliuc).
Uneori mai apar şi europarlamentari din ambele tabere, ori independenţi, ca Mircea Diaconu, profesori la şcoli de informaţii (Cristian Troncotă), Mircea Badea intervenind în final cu poantele din pasa către ”În gura presei”.
Cele mai aparte din panopticum sunt două personaje suculente. Unul gratulat, se pare de Andrei Pleşu, cu apelativul „Morsa competentă”, şi anume Bogdan Chirieac, actualmente director D.C. News – fost senior-editor la ”Adevărul” în echipa Cristian Tudor Popescu, Lelia Munteanu şi Adrian Ursu, din era Tinu.
Controversat într-o vreme, dl. Chirieac este specialistul în politică externă, mereu fin ori mai dur ironizat de celălalt personaj (să-i zicem, pentru simetrie, ”uliul îmbufnat”), dl. Mugur Ciuvică, fost şef al cancelariei prezidenţiale în timpul mandatului lui Emil Constantinescu, actualmente preşedinte director al GIP-ului, o bizară entitate ce prestează investigaţii politice.
Dacă dl. Chirieac, altminteri frecvent invitat la TV este mai parcimonios în apariţii la Antena 3, dl.
Ciuvică pare de-al casei. Este revoltatul moralist pur şi dur, fără prea multe nuanţe. La bază nu i-am descoperit alte hobby-uri decât politica, doar scufundările cu Badea şi amicii în piscine de lux din zona Deltei Dunării, când anteniştii au pus de un team building cuumsecade şi relaxant.
Este uluitor să fii prezent la aproape toate emisiunile, să faci efortul de a nu te repeta şi să nu-l scuzi pe dl. Chirieac pentru anumite „deviaţionisme”, cum ar fi temperarea imprecaţiilor în materie de Elena Udrea.
Mereu fără cravată, în cămaşă şi/sau sacou, dl. Ciuvică combate voiniceşte, cu o energie autoregenerabilă, nesfiindu-se a folosi expresii tari, taxate de CNA, de care dl. Gâdea se ”dezice” şi le dezavuează public, într-un scheci de comedie burlescă.
Emisiunea devine mai interesantă nu prin subiecte, ci prin stilistica sa surprinzătoare.